Min bedste fjende

InstruktionOliver Ussing

MedvirkendeNikolaj Støvring Hansen, Katrin Alfredsdottir, Rasmus Lind Rubin, Jonas Eilskov Jensen, Benjamin Molsing, Damon Anthony Phillips Jerichow, Kim Bodnia, Dar Salim, Rikke Louise Andersson, Catrine Beck, Coco Hjardemaal, Clara Bruun Sandbye, Ida Kortbek, Jonas Herup, Kett Kadagys

Længde93 min

GenreDrama

IMDbVis på IMDb

I biografen03/06/2010


Anmeldelse

Min bedste fjende

5 6
Slagkraftig ungdomsfilm

I en tid, hvor det myldrer med uopfindsomme genindspilninger af danske familiefilm som “Min søsters børn” og “Far til fire” samt kyniske, kommercielle fadæser som “Guldhornene” og “Bølle Bob”-filmene, kommer Oliver Ussings “Min bedste fjende” som et lyn fra en klar himmel. Det er en af de absolut bedste danske ungdomsfilm i årevis.

Herhjemme har genren længe været hæmmet af en konservativ mentalitet og en stueren attitude. Men “Min bedste fjende” overdænger stuens vægge med spandevis af farvestrålende maling, der tvinger én til at åbne øjnene for genrens potentiale for første gang i lang tid. Sagt med andre ord: “Min bedste fjende” krydser grænser, som danske familiefilm har været bange for at krydse siden “Zappa”, og Bille Augusts klassiker er altså efterhånden 27 år gammel. Den danske ungdomsfilm har længe hungret efter en saltvandsindsprøjtning, og “Min bedste fjende” er troppet op for at presse kanylen i bund.

Filmen kan passende beskrives som et miskmask af “Fluernes herre” og “Fight Club” tilsat et strejf “Zappa” og en snert “Billy Elliot”. Forvirret? Mere grundigt fortalt handler filmen om to drenge, Alf og Toke, som mobbes og prygles af deres jævnaldrende i 6. klasse. Knægtene drilles, fordi de ikke er lige så kønne eller cool som deres klassekammerater. Hverken Alf eller Toke kender navnene på de dyre deodorantmærker, de kan heller ikke de nyeste radiohits udenad, og de bruger fritiden på at danse ballet og udstoppe biller i stedet for at feste med klassens andre rollinger.

Men på et tidspunkt får drengene nok. Alf inspireres til at tage affære af en japansk tegneserie om en ung hyrde, der sværger hævn, efter at hans familie bliver myrdet. Alf og Toke begynder at give bøllerne igen af samme mønt, og duoens mange aktioner får konflikten til at eskalere, indtil de to drenge får hvervet flere af deres medelever og overtager styringen i striden. Men nøjagtig ligesom i “Fluernes herre” bliver børnene her også forblændet af had og magt, og der går ikke længe, før det hele løber løbsk. Som titlen antyder, bliver skillelinjen mellem ven og fjende svær at tyde.

“Min bedste fjende” understreger med rammende alvor, at handlinger har konsekvenser. Danske ungdomsfilm er ellers generelt glade for at løse dilemmaer med pludselige trylleslag og rosenrøde slutninger, der behandler de unge tilskuere som uforstående spædbørn. Men uden at tvinge sin morale ned i halsen på tilskueren understreger “Min bedste fjende”, at dilemmaer som mobning og magtmisbrug ikke kan løses lige så let i den virkelige verden, som de kan på film. Filmen skyr heller ikke fra voldens barske natur. Når børnene tæsker hinanden, får vi ikke lov til at se alle de brutale slag og spark, men vi er aldrig i tvivl om, at de foregår, og at de forvolder stor smerte, nøjagtig ligesom virkelighedens vold. “Min bedste fjende” behandler sit publikum med den respekt, som drengene forlanger af hinanden.

Æstetisk er filmen enormt gennemført. Under dens tegneseriesekvenser svæver kameraet elegant over illustrationerne, og den legesyge lydside forfører, således at man ligesom Alf bliver fuldstændig opslugt af tegningerne og taleboblernes ord. Og så er det i øvrigt genialt, at man praktisk talt aldrig ser de voksnes ansigter, og kun sjældent hører deres stemmer – på den måde suges man endnu mere ind i børnenes eget univers. Den eksperimenterende billedside gengiver fornemt den 12-åriges verdensbillede, hvor de voksnes eskapader ikke er nær så interessante som de jævnaldrenes.

Og selv når filmens sidste akt bliver ved for længe og forvilder sig ud over troværdighedens grænser, fastholder Nikolaj Støvring Hansen og Rasmus Lind Rubin vores interesse i hovedrollerne med to naturtro præstationer, som summer af liv og energi. Når Tokes magtbegær begynder at tage overhånd, bliver Rubin decideret uhyggelig, men begge drenge har potentialet og talentet til at blive virkelig dygtige skuespillere. Lad os håbe, at “Min bedste fjende” både får taget mobningsdebatten op til revision og kickstartet en renæssance inden for genren herhjemme.


Kort om filmen

Alf har fået nok. Han er træt af at blive ydmyget, truet og smadret hver dag i skolen. Da han støder på manga-helten Niccolo, bliver han tændt på modstand. To er stærkere end én. Angreb er det bedste forsvar. Alf allierer sig med klassens absolutte underdog – den insektsamlende Toke. De hører ikke til på bunden! Sammen ændrer de spillets regler, bygger en hær op og går efter klassens konge. Men da tronen er indenfor rækkevidde, bliver det pludselig svært at skelne mellem venner og fjender…