Mission: Impossible – Rogue Nation
Udgivet 29. jul 2015 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
Det siges, at Tom Cruise var en skuffet mand tilbage i 1994. Timothy Dalton trak sig dengang som James Bond efter kun to film i franchisen. Cruise ville have rollen. Han ville være action-agent i en stor franchise, men sådan gik det som bekendt ikke. Pierce Brosnan var på Agent 007-plakaten til “GoldenEye” i 1995. Cruise måtte gøre det selv. Året efter var Tom Cruise på plakaten som action-agent i det, der skulle blive en stor franchise: “Mission: Impossible”. I år er det femte gang, at Cruise skal redde verden som IMF-agenten Ethan Hunt i en film, der minder ikke så lidt om Brosnans Bond-film. Dog tilsat lidt “Fast & Furious”-for-meget-action og et ufrivilligt skær af “Austin Powers”.
Allerede i åbningsscenen fra en landingsbane i Minsk sættes Pegg i scene som mere end bare sidekick til Cruise. Han er sidestillet med helten, ja nærmest hovedperson – det er ham, vi primært oplever den femte mission igennem. Hals- og ‘alt muligt andet’-brækkende hægter Hunt sig fast på ydersiden af et fjendtligt fly, der letter. Det første ud af en perlerække af overbevisende stunts, som vitterligt virker umulige. Men Hunt får ikke adgang til flyet. Hackeren Benji klumrer i det, åbner den forkerte dør på flyet. Det er meningen, det skal være sjovt. Jeg savnede Brian De Palma, der havde skudt Benji i første scene. I “Mission: Impossible” var der ikke plads til unødvendigt fjolleri – det handler jo om at redde verden.
Mit største problem med “Mission: Impossible – Rogue Nation” er, at jeg ikke ved, om den ved, at den er en karikatur på sin egen franchise. At der igen skal gøres meta-grin med, at den traditionsrige brug af masker i serien er blevet uddateret, at de imponerende stuntscener har mere tilfælles med “Fast & Furious”-seriens for-sjov-action end den oprindelige agentstil. Missionen er død, men op fra asken har rejst sig et fleksende stuntmonster, som selv Vin Diesel gerne ville låne lidt steroider fra. Her er en ’point of view'-jagt på Hunts motorcykel den største af de umulige fornøjelser.
I “Mission: Impossible” den første dør hackeren en grum død, imens skurken har det rødeste blod på hænderne i et mørkt, gotisk Prag. I “M:I” den femte er hackeren den levende joke, der binder de mange stunts sammen, imens skurken hvisker ondt iført en rullekrave købt hos Dr. Evils skrædder. Det er forskellen på 1996 og 2015 – hvornår mon franchisen selvdestruerer?
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet