Om guder og mænd
Udgivet 6. apr 2011 | Af: jannie dahl astrup | Set i biografen
To timer i selskab med otte munke på et afsidesliggende kloster i Algeriet. Ikke just en actionbasker. Faktisk er tempoet så neddroslet i franske Xavier Beauvois religiøse drama “Om guder og mænd”, at det lykkes filmen at ramme en nærmest meditativ nerve i én undervejs. Filmen vandt den præstigefulde andenpris Grand Prix ved filmfestivalen i Cannes i 2010 og var Frankrigs officielle Oscar-kandidat, uden dog at nå den endelige udvælgelse til konkurrencen (heldigt for Susanne Bier).
Budskabet i Xavier Beauvois’ stilfærdige fortælling er til at tage og føle på. Kristne og muslimer kan og bør ifølge både Bibelen og Koranen leve i fred og fordragelighed blandt hinanden. Dem, der påstår andet, har ikke læst grundigt nok på lektien. Det er da om noget en film i dialog med sin samtid, der prædiker dén lærdom.
“Om guder og mænd” vil bestemt ikke være for alle. Og har man bare den mindste aversion mod messende munkesang, er filmen en decideret no-go. I små, tableauagtige scener ser og hører vi igennem hele filmen munkene synge hymner og salmer, der på hver deres vis kommenterer udviklingen i handlingen – som et græsk kor. Et greb, man sagtens forstår, men som alligevel fremstår mærkeligt påklistret sammenholdt med det ellers fine, dokumentariske stilpræg. Det var aldrig sket hos Robert Bresson.
Det er modigt og mesterligt filmhåndværk fra Xavier Beauvois’ side at insistere så kraftigt på de midaldrende munkes enkle hverdag som værdigt filmmateriale. Og det er her, filmen for alvor lever. Som tilskuer føler man, at man er blevet tildelt et sjældent indblik i en fjern verden, der om nogen er præget af fordomme og uforståenhed. Man møder et fredfyldt broderskab i pagt med samfundet og naturen omkring dem, men lige under overfladen lurer både terrorisme, had og den franske kolonialismes arv. En tryllebindende film for de eftertænksomme, der gerne udfordres på både tempo, fremdrift og måske endda tro.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet