Reader, The
Udgivet 7. apr 2009 | Af: Benway | Set i biografen
Da Kate Winslet var gæst på det engelske comedyshow “Extras”, fortalte hun som en vits, at hun var træt af altid at tabe kampen om Oscaren og nu havde tænkt sig at lave en holocaustfilm, eftersom de altid løber med statuetterne. Det skulle senere vise sig, at hun rent faktisk endte med at vinde en Oscar for “The Reader”, og man kunne derfor være fristet til spøgefuldt at konkludere, at det rent faktisk virkede.
Romancen slutter dog så brat, som den er startet, og otte år senere er Michael jurastuderende, og da han skal overvære en retssag, møder han atter Hanna. Denne gang er det imidlertid på anklagebænken, hvor hun bliver beskyldt for rædselsvækkende forbrydelser under Nazi-Tyskland.
Skyld og skam bliver i stedet dens primære emner, og filmen stiller et tankevækkende moralsk puslespil op, da vi bliver klar over, at Hannas medvirken til forbrydelserne måske i et vist omfang har været motiveret af uvidenhed – et faktum, hun er så ydmyget over, at hun foretrækker at fremstå som helt igennem skyldig i stedet. Den samme uvidenhed kan Michael imidlertid ikke gemme sig bag, og hans situation kommer hurtigt til at minde om Hannas. Det er let at bliver irriteret på filmens hovedpersoners svaghed, men man stiller uundgåeligt sig selv det spørgsmål, om man mon havde handlet på samme måde i deres sted.
“The Reader” lever ikke mindst i kraft af glimrende skuespil fra alle de medvirkende, men tynges dog noget af et til tider manglende drive i fortællingen og et lige lovlig langtrukkent sidste akt. Filmen har vakt en del forargelse i hjemlandet, dels pga. dens eksplicitte sexscener og dels fordi dens portrættering af Hanna ganske vist ikke er decideret sympatisk, men ej heller fordømmende. I Kate Winslets formidable afbildning forbliver hun en grundlæggende gådefuld, men også fascinerende skikkelse. Hun fremstår ikke som den inkarnerede ondskab, men blot et lidt tankeløst menneske, der følger med uden at stille for mange spørgsmål, og som først for sent erkender, hvad hun egentlig har været medvirkende til. I den henseende ligner hun de fleste af os til forveksling.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet