Self/less
Udgivet 19. aug 2015 | Af: paideia | Set i biografen
Ungdommen er spildt på de unge. Jo ældre jeg bliver, jo mere sympati får jeg for det udsagn. Det er også det centrale tema i “Self/less”. Hvad ville du gøre, hvis du fik tilbudt at skifte til en ny krop. En yngre, smukkere og mere veltrænet krop. Hvis du endda kunne tage størstedelen af dine surt optjente penge med dig, så du kunne leve det søde liv, mens du stadig var i stand til at værdsætte det? Ville du i så fald bekymre dig om prisen? Eller stille spørgsmål ved, hvor kroppen kom fra?
Herfra går det hurtigt. For selvfølgelig har den skumle læge bag proceduren skjult indtil flere skeletter i skabet. Det viser sig, at kroppene ikke som oplyst var dyrket i et laboratorium. Det er rigtige mennesker, der mere eller mindre frivilligt er blevet hvervet til projektet. Damian får pludselige flashes fra en anden persons liv, og da han nægter at ignorere sine mistanker, bliver han selv mål for bagmændene. Snart er han på flugt sammen med en kvinde, der tror, han er hendes mand. Der er god plottvists på vejen, men vi er aldrig i tvivl om, hvor endestationen er.
Dér, hvor den til gengæld har mere at byde på, er i det visuelle. Selve operationen foregår i et sæt af plastikkupler, som en krydsning mellem en rumstation og en WHO-base for smitsomme sygdomme. “Self/less” er et gensyn med en af mine personlige favoritter, instruktør Tarsem Singh. Han har haft en mildt sagt ujævn karriere, men selv hans mest mislykkede film (som den ubehjælpsomme “The Cell”) er spændende at se på. Han har et helt særligt blik for at skabe visuelle universer, som er både dragende i deres fremmedhed og fundamentalt troværdige. Og så formår han gang på gang at finde de mest vanvittigt smukke steder at filme. Hvis jeg får tilbuddet om en ny krop og en ny identitet, så vil jeg være location scout for Tarsem.
Jeg håber, at folk giver Tarsem og Reynolds, der begge har været lidt ude af trit karrieremæssigt, en chance. “Self/less” er en underholdende og medrivende thriller. Selv om den ikke byder på voldsomt originale ideer, er der kælet for detaljerne og indpakningen er frisk. Nogle gange giver det faktisk god mening at hælde gammel vin på nye flasker.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet