Star Wars – The Complete Saga
Udgivet 20. sep 2011 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
Hvordan pokker indleder man en anmeldelse af Star Wars-sagaen? Det virker utilstrækkeligt – for ikke at sige fuldkommen umuligt – at beskrive så skelsættende film på skrift, for hvordan opsummerer man noget, der har haft en så markant effekt på millioner af os? Personligt er jeg ikke sikker, så tillad mig derfor at ty til en anden mands bevingede ord: ”Folk, som ændrer eller destruerer kunstværker eller dele af vores kulturarv blot for at generere profit eller udvise magt, er barbarer.” George Walton Lucas Jr. ytrede disse visdomsord i 1988. Ja, den samme Lucas, som i sin tid skabte Star Wars. Man har vel et standpunkt, til man tager et nyt…
Personligt har jeg med årene lært at sluge mange af Lucas’ ændringer. Ja, flere af dem har endda været positive – visuelle fejl som uønsket snavs og gennemsigtige rumskibe er blevet fikset, og det gav god mening at erstatte kejseren i “Imperiet slår igen” med Ian McDiarmid, som har rollen i alle de andre film. Til gengæld var det fuldstændig tåbeligt at få dusørjægeren Greedo til at skyde først i duellen med rumpiraten Han Solo – først og fremmest fordi det svækker Solos forvandling fra en charmerende, men umoralsk lømmel til en vaskeægte helt, og havde vi virkelig behov for en lang dansesekvens til tonerne af horribel musik i “Jedi-ridderen vender tilbage”? Næppe. Og desværre skiller den nye computergrafik sig tydeligt ud fra de gamle, menneskeskabte effekter.
For hver gang Lucas manipulerer filmene, dræner han også en snert af den magi, der gør dem så fantastiske. Ligesom the force er den magi svær at beskrive, den er der bare, og heldigvis har Lucas ikke formået at fjerne den fuldstændigt, især fordi 90% af filmene er uberørte, og 90% af den gamle Star Wars-trilogi er stadig lig med filmhistoriens bedste føljeton. Jeg har altid betragtet Star Wars som et familiedrama maskeret som fabelagtig underholdning, og måske er det også en af grundene til, at den stadigvæk fortryller så mange. Det er spændende at se lyssværd slå gnister og rumskibe duellere, men det er først og fremmest det bag sagaens farverige facade – fortællingen om én søns kamp for at redde sin fars sjæl – der giver den et så enormt emotionelt punch. Vi ved måske ikke, hvordan det føles at være rumskibspilot, men vi ved, hvad det vil sige at værne om ens familie.
Den gamle Star Wars-trilogi kammer lidt over til slut i “Jedi-ridderen vender tilbage” (i øvrigt har jeg aldrig været glad for den danske titel, da den engelske, “Return of the Jedi”, tydeligvis refererer til jedi-ordenens tilbagevenden og ikke nogen enkeltperson) takket være en overflod af glædestårer og nuttede bamser, men med “Et nyt håb” og “Imperiet slår igen” cementerede Lucas og Co. grobunden for en alt i at formidabel trilogi, der ændrede filmlandskabet for evigt. De første to film har absolut ingen unoder, og de bliver bestemt ikke mindre fornøjelige af deres nærmest slaviske overholdelse af eventyrgenrens skabelon. Trilogien runder samtidig af med det ultimative rumskibsslag og en følelsesladet dyst mellem Vader og Luke, der gør de få minusser lette at sluge.
Det, vi fik i stedet, var tre film, der skildrede Anakin som en forfængelig og egoistisk teenager, som valgte at blive massemorder på grund af et grumt mareridt (hvabehar?). I de gamle film blev Anakin ofte omtalt med ærefrygt som en karismatisk krigshelt, men vi får på ingen måde noget positivt indtryk af ham i de tre nyere film, og han ender helt med at fremstå mere sympatisk efter sin forvandling. I det mindste virkede Vader aldrig selvfed eller smålig… Garvede skuespillere som Natalie Portman, Ewan McGregor, Christopher Lee og Liam Neeson leverer varen, men selvom Hayden Christensen flere gange har bevist, at han altså har evner foran kameraet, så er han så stiv og udtryksløs i rollen som Anakin, at det ofte er svært at skelne ham fra den kære robot R2D2.
Samlet set får sagaen (især i kraft af den oprindelige trilogi) følgende karakter:
Alle seks film præsenteres i 1080p/AVC 2.35:1. Det ville næppe være en overdrivelse at betegne Star Wars på Blu-ray som den mest ventede hjemmevideoudgivelse i årevis, og med dét faktum og seriens popularitet in mente er det simpelthen for dårligt, at filmene ikke ser bedre ud i HD. “Den usynlige fjende” plages af et overforbrug af støjreduktionsfiltre (DNR), som har gjort skuespillernes hud voksagtig og givet hele filmen et meget fladt og digitalt look, som ofte er direkte distraherende. Det er måske gjort i et forsøg på at styrke den visuelle kontinuitet mellem de tre prequels, men resultatet er en klar forringelse af detaljerigdommen. Der er dog stadig tale om en klar forbedring ovenpå dvd-udgivelsens ringe transfer.
I lange perioder ser “Et nyt håb”, “Imperiet slår igen” og “Jedi-ridderen vender tilbage” også glimrende ud i HD. Man spotter tit visuelle detaljer, man aldrig har bemærket tidligere, selvom man har set filmene talløse gange. Der er enkelte slørede skud hist og her, men oftest er billedet skarpt, kontrasten stabil og farvegengivelsen fornem. Oftest er nøgleordet, for indimellem sniger der sig nogle frygtelige farveudfald ind i filmene – især i “Et nyt håb” og “Imperiet slår igen”, hvor skuespillerne ofte ser ud til at være blevet solbrændte, mens Vader åbenbart har anskaffet sig et nyt, pink lyssværd i “Imperiet slår igen”. Det rigtig irriterende er, at det er fejl, der også plagede dvd-udgivelserne fra 2004 og har fået masser af omtale siden da, og alligevel er fejlene ikke blevet udbedret. Det er altså uacceptabelt, især fordi det er så forstyrrende fejl. Ser filmene bedre ud, end de nogensinde har gjort i hjemmebiografen? Uden tvivl. Burde (og kunne) de have set bedre ud? Absolut.
Filmene måtte gerne have set bedre ud i HD, men udgivelsens seks DTS-HD Master Audio 6.1-lydspor er simpelthen uforlignelige. Kan du huske, hvordan John Williams musik druknede under angrebet på dødsstjernen i “Et nyt håb” på dvd’en? Det gør den gudskelov ikke længere. Både i de nye og gamle film bliver samtlige lydeffekter gengivet klokkeklart – især lyssværdene har en auditiv slagkraft, der siger spar to, fordi subwooferen får deres karakteristiske lyd til at runge med manér. Praktisk talt alle replikker er tydelige, og selvom det ofte er åbenlyst i de gamle film, hvornår replikkerne er fra optagelserne eller dubbede, bliver man aldrig tilnærmelsesvis distraheret af forskellen. Panoreringerne er også eksemplariske. Dette er et skoleeksempel på, hvordan man ændrer et gammelt stereolydspor til et gennemført surround-mix med bravur og respekt.
Desværre medfølger næsten intet af dvd-udgivelsernes ekstramateriale i denne ombæring, så du kan ikke skille dig af med de gamle skiver endnu. Det havde været herligt, hvis det hele (især trailerne og dokumentarerne) var blevet samlet i denne nye udgivelse i 1080p. Til gengæld er her en masse nye, ekstra godter – ikke mindst et væld af hidtil usete slettede scener. De godt 50 minutters slettede scener fra de tre gamle film er uden tvivl udgivelsens største trækplaster, og her er flere ekstremt interessante sekvenser, deriblandt flere scener med Luke og hans venner på Tatooine i “Et nyt håb” og en scene, hvor Luke konstruerer sit grønne lyssværd i “Jedi-ridderen vender tilbage”. Billed- og lydkvaliteten svinger meget (flere af dem præsenteres i sort/hvid), men alene denne guldgrube af glemte scener gør udgivelsen til et must.
Udgivelsens 9. disk indeholder en række fremragende dokumentarer – både gamle og nye af slagsen – hvor flere af dem fokuserer på filmenes effekter, mens én af dem, “Star Wars Tech” (46 min.), byder på interviews med flere respekterede forskere, der gennemgår forskellen på virkelighedens teknologi og den i Lucas’ univers. Fascinerende. Endnu bedre er “A Conversation with the Masters” (30 min.), hvori Lucas, instruktøren Irvin Kershner (få måneder før sin død), komponisten John Williams og manuskriptforfatteren Lawrence Kasdan diskuterer skabelsen af sagaens bedste del. ”Jeg er ikke ligefrem entusiastisk omkring mine egne evner som forfatter”, konstaterer Lucas. Amen. I øvrigt er her en montage på i alt 98 minutter, som består af adskillige muntre Star Wars-parodier fra andre spillefilm, tv-serier og YouTube. Ekstramaterialet (bortset fra enkelte ældre dokumentarer) præsenteres i 1080p.
Star Wars er Star Wars, og uanset hvor mange kræfter George Lucas bruger på at maltraktere den oprindelige, klassiske trilogi, kan han ikke fravriste den dens titel som alle tiders største filmeventyr. Det er ærgerligt, at de oprindelige biografudgaver af filmene ikke medfølger (og de bliver næppe nogensinde udgivet i HD), men udgivelsen kompenserer for det minus med et væld af fremragende dokumentarer og slettede scener, som fans formentlig kan bruge ugevis på at nærstudere. Nå ja, de tre prequels medfølger også, og selvom de ikke når de gamle film til sokkeholderne, så er de ikke helt uden meritter. En mangelfuld, men uundværlig udgivelse.
Se også: Filmz TV ser stjerner – “Star Wars” anmeldes på Blu-ray!
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet