Underworld
Udgivet 26. maj 2004 | Af: azathoth | Set på DVD
Det lyder simpelt nok, men efterhånden som filmen skrider frem bliver plottet lettere konfust. Producenterne har simpelthen gabt over for meget da de lavede filmen, ved at vise både krigen imellem de to racer, interne stridigheder i vampyrernes egne rækker og så romancen imellem Selene og Michael. Det betyder, at der er alt for mange tråde at holde styr på og det der egentlig blev annonceret som filmens hovedplot – kærlighedshistorien imellem Selene og Michael – lider under det. Romancen når aldrig at blomstre op fordi den træder i skyggen i forhold til den krig der udkæmpes… og hvad dertil hører af massiv action.
Selvom plottet ikke hører til blandt de mest originale, så leverer “Underworld” på andre punkter: der er masser af hæsblæsende action scener og vi når stort set hele våbenarsenalet igennem: skydevåben med sølv-nitrat kugler, piske, sværd og de bare næver/kløer bruges i flæng hele vejen igennem og det er tydeligt at mange af kampene er inspireret af film som “The Matrix” og “Blade”.
Corwin spilles af Scott Speedman, som nogle måske kender fra tv-serien “Felicity”. Speedman leverer her en noget tør og kedelig præstation, hvilket bevirker at der næsten ingen kemi er imellem de to hovedrolleindehavere. Dermed lider kærlighedshistorien endnu et nederlag.
De bedste og mest interessante præstationer kommer fra de to skurke: Varulvenes leder Lucian spilles ganske intenst af Michael Sheen og den dekadente vampyrleder Viktor spilles af Bill Nighy, der giver den hele armen og virkelig udstråler potens og karisma.
En del af filmens look er også de meget flotte varulve-dragter der er blevet brugt. Instruktøren Len Wiseman har – ganske klogt – valgt at minimere brugen af computergrafik. Dette har ligeledes minimeret budgettet og skabt nogle af de mest realistisk udseende varulve set længe, der er hundredevis gange flottere end f.eks. de pixelerede monstre i “Van Helsing”. Dragterne giver den ekstra “tand” af ægthed, som man kun kan få når noget rent faktisk befinder sig på skærmen.
Ser man lidt nøgternt på det burde filmen nok nærmere være beskrevet som “Vampyrer og Varulve – nu med Romeo og Julie”, eftersom romancen har en forholdsvis lille plads i plottet. Resultatet bliver dermed en film der kun hæver sig en smule over gennemsnittet i kraft sit look, atmosfære og sine rå action sekvenser.
Skarpheden er i top, hvilket gør det muligt at se alle de små detaljer i den dunkle verden. Det eneste man kan sætte en finger på er en lille smule grums på transferet i nogle af filmens mere mørke scener. Dette er dog nok nærmere et spørgsmål om film-kvaliteten end det er om transferet.
Transferet er i Anamorphic Widescreen med 2.35:1 Aspect Ratio.
Der er godt med drøn på hele vejen igennem, uden at det dog går ud over talen eller detaljerne, som f.eks. knirkende læder fra Selenes dragt, i de få stille scener der er i filmen.
Som sædvanligt er DTS sporet mixet en smule højere end DD sporet, men de to lydspor ligger ellers så tæt på hinanden at det næsten virker som overkill at der er DTS på.
Dernæst er der tre “Bag kameraet featuretter”. Den første er et såkaldt “Making of…” program af den typiske slags. Der er ikke det helt store at hente, andet end reklame for filmen. Dernæst er der to programmer: “Stunts”, der ganske naturligt omhandler nogen af de stunts der er i filmen, bl.a. Selenes hop ned fra et kirketårn, og “Creature Effects”, der omhandler de varulvedragter der blev brugt i filmen. Disse to programmer, omend korte, giver et udmærket indblik i filmens tilblivelse.
Til sidst er der en sammeligning imellem storyboards og den endelige film, en musikvideo af Finch – “Worms of the Earth”, to tv-spots for filmen og fem trailere, hvoraf den ene er for filmen selv. Ekstramaterialet er ikke tekstet.
En udgivelse der på den tekniske side er helt i top men en jævn film, der primært holdes oppe af sit look og sine action scener.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet