Vikaren
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 21. dec 2007 | Af: kaduffo | Set på DVD
Kort og godt fortæller “Vikaren” historien om en naboplanet, hvor kærlighed ikke eksisterer. Derfor sendes en alien til Jorden, hvor kærlighed trods krige og elendighed får lov til at florere, om end ikke altid i bedste velgående. Det er med andre ord planen for den udsendte at tilegne sig viden om menneskets evner på det emotionelle område. Af omveje havner selvsamme alien i kroppen på skolevikaren Ulla, der dermed tager form som en kærlighedsløs, kynisk og aldeles kold underviser, hvorigennem 6. B skal finde tilgangen til livets lære.
Blandt de tvivlende forældre er alenefaren Jesper, der trods en succesfuld forfatterkarriere med udgivne bøger om netop kærlighed ikke har haft samme held på netop den front. Derimod hives han med på vognen af sønnen Carl, der netop – ud over sorgen over sin afdøde mor – nu også må trækkes med den sarkastiske og nederdrægtige lærerinde. Angiveligt skulle rettighederne til “Vikaren” allerede på nuværende tidspunkt være solgt til amerikanske hænder, der har ytret ønske om en genindspilning. Og forståeligt nok. Filmen rummer – som det nu er tradition i Bornedals film – genretræk i hobetal, der for så vidt læner sig op ad de amerikanske håndværkskvaliteter.
“Vikaren” er stærkt underholdende, og bæres oppe af et solidt drive og fyldige karakterer. Det er dog særligt filmens kærlighed til film som sådan, der bliver et fængslende incitament. Legen med mediet og ikke mindst de divergerende genreformer er en befrielse og gør filmen til en besnærende oplevelse. Intet mindre. Få kan i den danske andedam som Bornedal skabe en velfungerende genrefilm efter amerikanske forbilleder, selvom mange da har forsøgt. Du skal elske din næste, lyder det så ukompliceret i Biblen. Og måske er det i virkeligheden netop det, der er den danske filminstruktørs vægtigste pointe i en tid, hvor krig og elendighed meget vel kan blive menneskehedens endeligt.
Bornedals forsøg ud i ungdomsgys og familiedrama er et særdeles vellykket et af slagsen. Filmen rummer en fandenivoldsk leg med mediet og tilmed en stærk og væsentlig pointe. Historien er underholdende, anderledes og oppebæres af et univers fyldt med skæve og aparte eksistenser. Som det hører sig og bør, efterlever filmens tekniske sider også kærligheden til amerikanske genrefilm med velproducerede billed- og lydkvaliteter.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet