Vi elsker vores aktive brugere her på Filmz. Den store lyst til debat i vores allesammens Filmz-forum er den primære grund til, at vi dag efter dag gør vores bedste for at lave Danmarks bedste indhold om film.
Derfor udvider vi nu med et nyt ugentligt initiativ under overskriften ”Filmz mener”, hvor vi vil sætte et filmemne til debat. Vi håber I vanen tro vil kaste jer ind i debatten. Hvert debatindlæg vil slutte med “Hvad mener du?”. Det er det vigtigste for os.
Filmz mener: En køn affære
Uha uha, er de homoer? Ja, de er! I hvert fald på film, hvor det i de senere år er blevet mere og mere almindeligt at vise åbenlyst homoseksuelle karakterer.
Et eksempel er den rørende “Milk” fra 2008, hvor Sean Penn spiller bøsseaktivisten Harvey Milk. Gus Van Sants Oscar-vinder viser indigneret, hvor grumt og tumpet homoseksuelle er blevet behandlet bare på grund af deres kærlighed til mennesker af eget køn.
Køn er situationen heller ikke for Russell i Andrew Haighs anmelder-darling “Weekend” fra 2011. Russell indleder et forhold (det gør mennesker jo) til en fyr, men kærligheden kvæles langsomt, da Russell mangler modet til at springe ud af det der forbandede homoskab. Hvad vil folk ikke tænke?
Disse film er velmenende og vigtige, men tegner også en mere uheldig tendens. Film med homoseksuelle handler om det at være homoseksuel. Det er problemfilm, der konstant kredser om vanskelighederne ved at være homoseksuel.
Dermed reduceres homoseksuelle mennesker til deres seksualitet. Imens kan heteroer være Batman, James Bond eller Viktor, der jagter Anja. De film handler ikke først og fremmest om, at Batman er til Catpiger, men derimod, at han er superhelt. Ville det virkelig være så skrækkeligt, hvis Batman efter endt arbejdsdag med Joker-bashing kom hjem til sin elskede Robin og hyggede sig med ham?
Åbenbart. Men nye, anderledes toner er på vej. I denne uge har en af de store film på MIX Copenhagen – festival med fokus på film om homoseksuelle – vist en anden vej.
“Reaching for the Moon” er et aparte trekantsdrama med to forhold i ét. De tre personer har kæmpe egoer og store drømme. Nå jo, så er de også kvinder. Alle tre. De er lesbiske, men det er bare helt igennem ligegyldigt for filmen. Deres seksualitet er ikke et problem, det er et faktum.
Flere af den slags syn på homoseksuelle, tak. Det kunne jo passende starte med Batman. Ben Affleck putter med Robin helt og aldeles uproblematisk. Hvorfor ikke?
Hvad mener du?
#1 Hive 11 år siden
Spøg til side: nej. Kort og godt, nej. Stop nu med alt det der politiske korrekthed. Batman skal ikke til at være en sort homoseksuel jøde med down-syndrom bare fordi det er oppe i tiden at være åh så tolerant og åbensindet. Lad os nu ikke gøre superheltefilm til politiske talerør, men lad dem vedblive god, gedigen underholdning som er i det mindste *nogenlunde* tro mod tegneserien.
#2 dbbuu 11 år siden
#3 LittleMy 11 år siden
Desuden er Catwoman da vist også lidt "til den anden side".
Jeg føler umiddelbart i forhold til filmroller, at det som regel bare er sexet og portrætterer en seksuelt frigjort kvinde, hvis hun er til begge køn. Når det kommer til mænd er det stadig en smule "hush hush". Hmm.
#4 Slettet Bruger [1132564224] 11 år siden
Det kommer sikkert aldrig til at ske, fordi både DC og Marvel er forholdsvis konservative på en del punkter og præcis sådan en beslutning, vil sikkert være for kontroversiel for en del af deres læsere. Ligesom deres superhelte er "guardians of the status-quo", laver de to store kun præcis nok ringe i vandet til at få opmærksomhed, men ikke nok til at tippe en robåd.
#5 monzoon 11 år siden
Har lige set "I love you man" men Paul Rudd. glimrende film hvor hovedpersonens bror er homoseksuel, den er virkelig godt lavet hvor der ikke er de typiske jokes om bøsser, ganske befriende. Skal lige sides jeg selv er bøsse men ser ikke jeg har brug for en superhelt at være homo, medmindre han eller hun er i forvejen
#6 davenport 11 år siden
BN - kommer du lige på banen?
#7 David Munch 11 år siden
Hvis man virkelig vil skabe en interessant historie, så gør det da med et ordentligt emne, frem for at plastre noget ligegyldigt på en velfungerende historie.
#8 Slettet Bruger [1132564224] 11 år siden
Og så er der naturligvis Damian Wayne-udgaven af Robin, som rent faktisk er Bruce Waynes søn, hvilket kun understreger, at Robin i hvert fald ikke er den rigtige vej at gå, hvis man skal gøre Batman homoseksuel.
Selv hvis man benytter en voksen Dick Grayson, Nightwing, vil det skabe en masse tolkningsproblemer.
#9 MOVIE1000 11 år siden
#10 Kviesgaard 11 år siden
Med hensyn til, at gøre etablerede superhelteikoner til homoseksuelle, er det så ikke lidt et kunstigt tiltag? Det virker for mig som om, at nu laver vi noget anderledes, for at lave det anderledes. Ikke fordi, at der er et behov ( som sådan ) for det.