Kongekabale
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 8. mar 2005 | Af: azathoth | Set på DVD
Filmen følger Ulrik Torp og hans kollega, mens de arbejder sig igennem løgne og intriger på Christiansborg for at komme til bunds i sagen. Det er en spændende historie, som formår at holde seeren fanget. Som ofte på film, så er begivenhederne en smule overdrevne. Alligevel har de seneste par ugers begivenheder indenfor politikkens verden, mere specifikt “skandalerne” med hhv. Ulla Tørnæs og Henriette Kjær, vist at filmen måske ikke skyder helt ved siden af alligevel. Et af omdrejningspunkterne er netop en skandale forårsaget af en af hovedpersonernes ægtefælle, der ligesom i den virkelige verden er nok til at forpurre en politisk karriere.
“Kongekabale” er ikke nødvendigvis en original film, og der er lavet mange politiske thrillers i Hollywood før. I dette selskab skiller filmen sig ikke specielt ud. Det der gør filmen ny og frisk er, at den er henlagt til Christiansborg. Samtidig er det som dansker lettere at forholde sig til plottet, fordi den netop foregår i vores egen lille andedam. Dette er sandsynligvis også en del af forklaringen på dens popularitet.
Lars Mikkelsen giver den i rollen som den sleske spindoktor Peter Schou. Hans fremtoning passer perfekt til rollen, og tankerne glider unægteligt over på Henrik Qvortrup (plus hår). Det virker måske som nepotisme at caste sin egen søster i en af filmens større roller, men Nastja Arcel gør eventuelle kritikere af den beslutning til skamme med sin præstation. Hun tilfører rollen som Lone Kjeldsen en tilpas blanding af styrke og sårbarhed, som filmen skrider frem. Til slut har vi hhv. Nicolas Bro som Torps lidt slaskede kollega Henrik Moll, og Ulf Pilgaard som Torps far og ekspolitiker Gunnar Torp. Begge leverer gode præstationer, som dog står i skyggen i forhold til hovedpersonerne.
Den politiske thriller er heller ikke noget, som vi ser så tit i den danske filmindustri, der i de sidste par år primært har kværnet den ene komedie, kærlighedsfilm eller socialrealistiske doku-drama ud efter den anden. Endeligt er det forfriskende at se en dansk film uden at hverken Nicolaj Lie-Kaas, Mads Mikkelsen, Sidse Babett-Knudsen eller Paprika Steen er at finde på rollelisten. Det giver hårdt tiltrængt fornyelse.
“Kongekabale” er en rigtig god film, der fortjener den ros og anseelse, som den har fået. Det er en spændende thriller, der brillerer med en omgang rigtig godt skuespil. Samtidig bringer den noget nyt og friskt til den efterhånden noget fastkørte danske filmindustri.
Udover kommentarsporet er der en række dokumentarprogrammer. Det første i rækken er “Virkelighedens kongekabale” på ca. 20 minutter, der går i dybden med de inspirationskilder, der ligger bag filmen. I modsætning til hvad mange tror, er filmen ikke lavet over de Konservatives interne magtkamp fra midt i 90’erne. Det næste program er “De konservatives spin på filmen”, et kort program på ca. 7 minutter, hvor man ser hvordan Helge Adam Møller prøver at forklare filmen og dens påståede lighed med magtkampen imellem Per Stig Møller og Hans Engell.
“Kongekabale – Filmen om filmen” er et making-of program på ca. 25 minutter, krydret med interviews af filmens cast og crew samt Lone Dybkjær, som kommenterer filmens handling. “Niels Krause-Kjær” er et interview med manden, der har skrevet bogen som filmen er baseret på. “Magtens Korridorer” omhandler filmens scenografi, og hvordan filmskaberne har formået at skabe filmens Christiansborg, da optagelser til kommercielle film ikke er tilladt på det rigtige Christiansborg.
Til sidst er der to slettede scener, bloopers, trailers og poster artwork. Arcel fortæller på DVD’en at der var mere end 20 minutters ekstra scener, som er klippet ud af filmen. Disse scener er ikke med på denne udgivelse, da der senere på året kommer en “Kongekabale” mineserie på TV, hvor disse scener skulle være flettet med.
Alt i alt en rigtig god omgang med et godt kommentarspor og nogle gode dokumentarprogrammer.
“Kongekabale” er en af de bedste danske film i 2004. Den tekniske side af udgivelsen er ikke helt i top, og kan kun betegnes som acceptabel. Til gengæld er ekstramaterialet ganske omfangsrigt og spændende. Udgivelsen er alligevel et godt køb, hvilket dog primært er filmens fortjeneste.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet