Scanner Darkly, A
Udgivet 30. mar 2007 | Af: El vez | Set på DVD
Det er her tvivl og paranoia træder ind. Er Bob misbruger eller agent? Kan han være begge dele på samme tid, eller forestiller han sig blot en af tilværelserne?
Visuelt byder filmen på en unik animationsstil, rotoscoping, der er skabt ved at animere ovenpå almindelig film. Instruktøren Richard Linklater benyttede samme teknik til en af sine tidligere film, “Waking Life”. I “A Scanner Darkly” er stilen dog langt mere stabil og mindre eksperimenterende – det fungerer glimrende og giver både et realistisk billede af omverdenen, samtidig med, at hallucinationer og scramble suits havde været mindre troværdige uden animationen.
Det lader til at være skæbnen for mange af de mørke og anderledes science fiction film, men det kan også være set i lyset af, at filmen kun er udgivet i et ganske begrænset omfang, og at det er en ubarberet og næsten uigenkendelig Keanu Reeves, vi ser på coveret frem for en højprofileret Tom Cruise eller Arnold Schwarzenegger.
Bag alle de førnævnte film står én mand, forfatteren Philip K. Dick, der i 70’erne skrev nytænkende og samfundskritisk sci-fi. Således kan den til dels selvbiografiske “A Scanner Darkly” ses som en kritik af Nixon-regeringen og tilhørende efterretningstjenesters overvågning af det amerikanske samfund. Forfatteren følte sig forfulgt, og bogen er øjensynligt et produkt af hans frygt, stofmisbrug og stigende paranoia. Måske lidt af hvert.
“A Summer In Austin” er 25 minutters making of, hvor manusforfatter/instruktør Richard Linklater og skuespillerne fortæller om, hvordan de har grebet filmens udfordringer an. Det er en informativ og ærlig dokumentar, der dog ikke helt undgår rygklapperi og unødvendige roser.
“The Weight of the Line” er et 20 minutters program indeholdende interviews med animationsholdet på filmen. Alle medvirkende giver kommentarer omkring skabelsen af filmens unikke visuelle stil, og man får en ide om, hvordan de har tilgået opgaven. Informativ og ikke for teknisk.
Filmens trailer afrunder ekstramaterialet.
“A Scanner Darkly” er en flot og nedtonet sci-fi film, der ikke har teknologien, men mennesker som hovedpersoner. Som tilskuer forsøger vi filmen igennem sammen med hovedpersonen at finde frem til hans identitet, hvis den altså eksisterer i et samfund, hvor det er så let at forsvinde på trods af den massive overvågning. På dvd har vi en hæderlig præsentation af filmen, med en begrænset men meget informativ omgang ekstramateriale.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet