Day After Tomorrow, The
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 17. okt 2004 | Af: azathoth | Set på DVD
I forbindelse med katastrofefilm nytter det ikke meget at tale om plot og historie. Der er en vis formel der skal følges i film af denne genre og “The Day After Tomorrow” er ingen undtagelse. Emmerich følger formlen til punkt og prikke: I filmens første akt er katastrofen under opsejling. I anden akt indtræffer katastrofen og i sidste akt kæmper filmens hovedpersoner imod den enorme overmagt. Formlen anvendte Emmerich tidligere med stor succes i “Independence Day” og han gør altså brug af den nok engang. Derfor lugter “The Day After Tomorrow” også temmelig meget af genbrug.
Emmerich slår med denne film fast, at han er en mester til at bygge en stemning op. Ligesom “Independence Day” fungerer “The Day After Tomorrow” helt klart bedst i filmens første akt, hvor katastrofen lurer lige om hjørnet. Som publikum sidder man og venter i åndeløs spænding på den katastrofe man bare ved indtræffer når som helst… og det gør det meget mere tilfredsstillende når det endeligt sker.
Netop som “Independence Day” er “The Day After Tomorrow” en ensemble-film, om end i noget ringere grad. Filmen har et lidt smallere blik på verden end Emmerichs første katastrofefilm. Der er færre karakterer og dermed også færre skæbner der bindes sammen under katastrofen. Filmens primære hovedpersoner er palæoklimatologen Jack Hall og hans søn Sam Hall. De spilles af Dennis Quaid og Jake Gyllenhaal, som begge spiller begge godt og på trods af, at de i starten af filmen bliver skilt fra hinanden, er det deres forhold som giver filmen sit hjerte. Man ønsker brændende at se dem genforenet og det skyldes deres velfungerende kemi på skærmen i de forholdsvis få scener de har sammen.
Udover disse to er filmen spækket med andre gode præstationer. Man kan fremhæve den fantastiske Ian Holm der spiller Jacks sympatiske kollega Terry Rapson, Emmy Rossum der spiller Sams veninde Laura og Glenn Plummer der spiller bumsen Luther, der uforvarende fanges i kaoset. Dette er kun få af de mange skuespillere der er med i filmen. Generelt er niveauet højt og alle formår at leve sig godt ind i rollerne som katastrofe-ofre.
Et af filmens absolut svageste punkter er det utroligt snævre syn der er på verden. En klimaforandring af denne grad er en katastrofe som har betydning for hele verden… men filmen fokuserer udelukkende på USA. Kun få afstikkere til fx. Tokyo og Skotland og enkelte replikker der bl.a. nævner Australien, bevidner om at det rent faktisk foregår i hele verden. Man kan argumentere for, at det er en amerikansk film, hvorfor den naturligvis fokuserer på USA, men det ændrer ikke ved den indelukkede fornemmelse man får når man ser filmen – specielt hvis man ikke er amerikaner. Et andet svagt punkt er filmens slutning. At filmen har et budskab er der næppe nogen tvivl om: Hvis ikke vi gør noget ved drivhuseffekten, kan det gå galt som det gør i denne film. Desværre ser filmskaberne sig nødsaget til at banke os oven i hovedet med budskabet i præsidentens afsluttende tale. Det er meget uheldigt at filmen til sidst taler ned til sit publikum på den måde. Vi kan altså godt tænke selv, tak!
Når alt kommer til alt så er “The Day After Tomorrow” langt fra en perfekt film. Den er skåret over en formel vi i forvejen kender alt for godt og er ydermere lidt for snæversynet i sit verdensbillede. Til gengæld er skuespillet velfungerende og der er masser af ekstreme og spektakulære katastrofescener der uden tvivl vil generere gåsehud hos de fleste.
På disk nr. 1 finder vi først og fremmest to kommentarspor. Det første er med Roland Emmerich og producer Mark Gordon. Det er et udmærket lydspor som primært handler om historien og plottet. Emmerich har en tyk tysk accent som man lige skal vænne sig til, og Mark Gorden er lige lidt for pjattet til min smag. Det andet kommentarspor er med manuskript medforfatter Jeffrey Nachmanoff, cinematographer Ueli Steiger, editor David Brenner og production designer Barry Chusid. Også dette lydspor er ganske interessant og handler primært om teknikken bag filmen. Lidt mere tørt end det første kommentarspor.
Derudover finder vi en “inside look” featurette til filmen “Alien vs. Predator”.
Disk nr. 2 indeholder først og fremmest 10 slettede scener fra “The Day After Tomorrow”. Scenerne består af små karaktermomenter til de primære karakterer, små scener med sekundære karakterer og et par alternative takes.
Dernæst er der “The Science of Tomorrow” der indeholder et spændende 60 minutters program ved navn “The Force of Destiny: The Science and Politics of Climate Change”. Den første halvdel af programmet omhandler de teorier der ligger bag filmen og dens plot. Den anden halvdel handler om hvad der rent politisk skal til for at forhindre et klimaskift som det man ser i filmen.
“Pre-production” indeholder nogle “pre-viz” film, storyboard og koncept gallerier samt en optagelse fra et “pre-production-meeting”. Knap så interessant.
“Production” indeholder programmet “Eye of the Storm: Filming The Day After Tomorrow”. Programmet er rigtig spændende og varer ca. 70 minutter. Det dækker hele produktionen af filmen og man ser bag kameraet optagelser til mange af scenerne i filmen, krydret med interviews fra cast og crew.
“Post production” indeholder først og fremmest et 30 minutters program ved navn “Pushing The Envelope: Visual Effects” der selvfølgelig handler om filmens effekter. Dernæst er der nogle bag kameraet optagelser fra indspilningen af filmens soundtrack og et “audio-mix”, hvor man selv kan prøve kræfter med at mikse lydeffekter til en scene i filmen.
Endeligt er der “Global Watch” hvor man kan læse mere om de vejr fænomener der er rundt omkring i verdenen, samt “City Freeze”, hvor man kan se hvordan forskellige byer rundt omkring i verdenen ville se ud hvis de var dækket af sne og is.
Det er en ganske flot udgivelse. Filmen er ikke perfekt, men leverer en spektakulær omgang katastrofescener. Den tekniske side er noget nær topkvalitet, og ekstramaterialet er udfyldende og oftest rigtig spændende og interessant. Et sikkert køb.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet