David Lynch er en del i vælten for tiden med fadæseforhandlingerne omkring fortsættelsen af “Twin Peaks”. Denne gang er det dog for en positiv bemærkning. Lynch’ film “Mulholland Drive” fra 2001 er blevet udnævnt til århundredes bedste horrorfilm.

Se også: Tarantino: “Den gode, den onde og den grusomme” er den bedste western

Hollywoodgyseren om Hollywood topper top25-listen fra The Playlist, der i sin begrundelse for sit førstevalg skriver: ”Får os til at håbe, at Lynch har flere film i ærmet i fremtiden.”

Det er en fornem liste, som “Mulholland Drive” med Naomi Watts i hovedrollen fører an. På de næste placeringer finder man film som “Under the Skin”, Michael Hanekes “Ulvetider”, den originale “The Host” og svenske “Lad den rette komme ind” samt remaket af den, “Let Me In”.

Der er ingen danske film på listen, men Lars von Triers “Antichrist” får dog en ‘honorable mention’.

TWITTER: Klik ind og følg Filmz.Vis kommentarer (12)
Gravatar

#1 moulder666 8 år siden

Say what?

Jeg kan sige meget positivt om Mulholland Drive - et studie i filmanalyse, en blanding af masser af genrer, forvirrende som død og helvede og med dygtige skuespillere, men nogen effektiv horrorfilm vil jeg sgutte kalde den.
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Gravatar

#2 Elvira39 8 år siden

moulder666 (1) skrev:
nogen effektiv horrorfilm vil jeg sgutte kalde den.
Præcis min tanke!

Det er en på alle måder dybtgående film udi det sjælende lidt a la i et mareridt. Mest fordi det er excentrisk kunsttungt og kuriøst kringlet som hjernen selv. Men god horror ville jeg heller ikke sætte den i bås med. Ved slet ikke om den kan kaldes en genrefilm.
Gravatar

#3 Baby Strong 8 år siden

#1 & 2 -> Meget enig. Det gør det nok ikke bedre, at jeg ikke rigtig fattede hvad der skete halvejs. Har ellers undersøgt interviews med David Lynch i håb om, at han kunne forklare meningen med "galskaben", men han vil ikke ud med sproget. Det må man selv fortolke - hvilket jeg har stor respekt for. Når det var et sidespor..
Gravatar

#4 SublimeKen 8 år siden

En horrorfilm skal vel bare betegnes som et mareridt, der er blevet gjort levende ved hjælp af billeder. Og på den måde synes jeg bestemt at MD fortjener en første plads, men det kræver måske at man forstår den før man kan se det. David Lynch har udgivet 10 eller 12 hints som følger med dvdugaven af filmen (ved ikke om de også er på blu-ray udgaven, da jeg kun har dvd versionen) som man kan bruge til at analysere den nemmere.
Gravatar

#5 moulder666 8 år siden

SublimeKen (4) skrev:
En horrorfilm skal vel bare betegnes som et mareridt, der er blevet gjort levende ved hjælp af billeder.


Det var da noget af en søgt definition. Så hvis de lavede et Duck Tales-afsnit om et mareridt som Joakim Von And har, ville det være en horrorfilm?

Man skal jo også lige have filmens tone med i tankerne - og der vil jeg da påstå, at Mulholland Drive ligger tættere på en "mystery movie". Hvis man ser på Mulholland Dr. på IMDB siger den også "Drama, mystery, thriller".
Min kritik er 100 procent berettiget i enhver redaktionel sammenhæng, og hvis du ikke kan se problemet, er du i benægtelse.

Gravatar

#6 Elvira39 8 år siden

SublimeKen (4) skrev:
på den måde synes jeg bestemt at MD fortjener en første plads, men det kræver måske at man forstår den før man kan se det.
Er det korrekt opfanget at du mener at mener man ikke at filmen nødvendigvis bedst betegnes som horror så har man ikke forstået den? Jeg har ikke problemer med at filmen får hæder for det fortjener den. Jeg synes blot mere hvis den skal sættes i genrebås at den falder bedre ind under andre genrer. Jo den har horror elementer kan du godt argumentere for.
Gravatar

#7 SublimeKen 8 år siden

#5

Er ikke sikker på hvordan jeg skal forklare det. For mig er (gode) horrorfilm, film som genskaber følelsen af at opleve et mareridt, nogle gør det så bedre end andre. Et mareridt fra Duck Tales har jo ikke rigtig de skræmmende elementer med (blod, overdrevet vold, paranoia, ekstrem frygt, en følelse af håbløshed, deprimerende udfald af forskellige situationer, osv)

Personligt synes jeg at det er præcis hvad Mulholland Drive gør, den genskaber følelsen af et mareridt til perfektion imo, givet at man kan leve sig ind hovedpersonens "rigtige" situation, som så måske kræver at man forstår symbolikken i de fleste replikker, scener, visuelle clues, osv.

En thriller og mystery for mig er bare spænding og/eller hjernevrider, elementer som MD bestemt også har, men jeg synes stadig at den indeholder flere skræmmende mareridtselementer.

#6

Nej, det jeg mente, var at man måske ikke kan se og leve sig ind i "mareridtet" og hovedpersonen(erne)s "rigtige" situation, hvis man ikke forstår den. Betegnelsen af horror kommer så fra om man synes at mareridtselementer er nok til klassificere den som en horrorfilm. Det gør jeg personligt, men det er vel subjektivt.
Gravatar

#8 SublimeKen 8 år siden

#6

Det skal sige lige siges, at det er mængden og kombinationen af de forskellige mareridtselementer der får den til at virke som en horror i mine øjne. Hvis den kun havde en masse deprimerende udfald af forskellige situationer, eller bare en følelse af håbløshed, ville jeg nok heller ikke klassificere den som en horror. Det er når der er flere af elementerne tilstede og når de er den dominerende kraft at jeg ser den som en horror.
Gravatar

#9 Elvira39 8 år siden

SublimeKen (7) skrev:
Betegnelsen af horror kommer så fra om man synes at mareridtselementer er nok til klassificere den som en horrorfilm. Det gør jeg personligt, men det er vel subjektivt.
Det er rigtigt nok. Din beskrivelse af horror som genre kan næsten også give mig tvivl om du ikke har mere ret end jeg har lyst til at erkende:-) Tak for et godt svar!
Gravatar

#10 SublimeKen 8 år siden

Elvira39 (9) skrev:
Det er rigtigt nok. Din beskrivelse af horror som genre kan næsten også give mig tvivl om du ikke har mere ret end jeg har lyst til at erkende:-) Tak for et godt svar!


:-)

Skriv ny kommentar: