Benedict Cumberbatch kom til at udtale sig uheldigt, da han var gæst på det amerikanske talkshow ‘Tavis Smiley’. Skuespilleren blev spurgt om mangfoldigheden i den britiske filmindustri sammenlignet med den amerikanske.

Se også: Anmeldelse: “The Imitation Game”

”Farvede skuespillere har det også svært i Storbritannien,” sagde han og hentydede til, at britiske skuespillere som Idris Elba og Chiwetel Ejiofor har fået større succes i USA end i hjemlandet.

Det er termen ‘farvede skuespillere’, der har kastet Cumberbatch ud i noget af en modvind, og den britiske velgørenhedsorganisation ‘Show Racism the Red Card’ kalder skuespillerens udtalelser for ”gammeldags” og potentielt set stødende.

Nu undskylder “Sherlock Holmes”-skuespilleren sit dårlige ordvalg:

”Jeg er ked af at have brugt så gammeldags et udtryk som ‘farvede’. Der er ingen undskyldning for min idioti, og jeg er udmærket klar over, at skaden er sket. Jeg kan kun håbe på, at den her sag vil sætte fokus på, hvor vigtigt det er at bruge den rette terminologi, som er korrekte og ikke-stødende,” siger han i en officiel meddelelse.

Benedict Cumberbatch kan lige nu opleves i det historiske drama ”The Imitation Game”, der har bragt ham karrierens første Oscar-nominering.

FACEBOOK: Bliv ven med Filmz.


Vis kommentarer (72)
Gravatar

#21 Nagash 5 år siden

MystiskeMox (19) skrev:
Intet racistisk over det udtryk.
Neger er heller ikke racistisk, det henfører direkte til "negroid" race. Akkurat lige som kaukasier heller ikke er racistisk.

Den politiske korrekthed er for længst gået langt over stregen, Sverige er vel en af de værste lande på det punkt.

Neger hentyder faktisk til det latinske ord "niger" som ordret betyder sort.
Ligesom udtrykket "negro" som amerikanerne/briterne ikke må bruge mere. Det kommer direkte fra spansk og betyder også sort. Så det de politiske korrekte siger er faktisk, at vi må ikke kalde dem sort på et sprog, men gerne sort på et andet sprog. Kan du se logikken? For jeg kan ikke :(
Og når vi er i gang, så betyder afro faktisk også sort.
Gravatar

#22 ietord 5 år siden

Hvad er egentlig det korrekte udtryk at bruge?
Gravatar

#23 Nagash 5 år siden

ietord (22) skrev:
Hvad er egentlig det korrekte udtryk at bruge?

Altså, hvis vi snakker negere, så siger de frelste, at de hedder sorte eller afrodanskere (eller hvilket land de nu er fra). Men hvis du læser mit indlæg ovenover dit, så er det latterligt, da alle ord betyder det samme, bare på forskellige sprog.

Men i den sammenhæng Cumberbatch udtaler sig om her, hvor der tales om mennesker af alle farver, pånær den vestlige hvide farve, så kan jeg ikke se, hvilket udtryk man ellers kan bruge. De er vel netop alle farvede.
Gravatar

#24 MystiskeMox 5 år siden

Og hvis man så går over i fysikken så er sort ikke en farve, altså kan sorte ikke kaldes farvede.

Men vi lever lige nu i politisk-vanvids-korrekthed og jeg er forlængst holdt op med at lytte til dem. Det er for langt ude, nærmest alt er galt - selv helt uskyldige udtryk, som vi ser her i starttråden. Det havde været fedt at der i stedet blev givet igen fra Cumberbatch og alle andre som får skudt i skoene at de er racistiske eller har gjort sig skyld i andet politisk ukorrekthed - og helt enkelt forklaret hvorfor der absolut intet er galt i det de har sagt (gerne med lidt ekstra om at verden for tiden er nået ud hvor den ikke kan bunde).
Gravatar

#25 Pingvin 5 år siden

Er selv modstander af alt det politiske korrekte - da det alt for ofte rammer helt ved siden af og gør ting værre end de er. Hvilket også er med til at holde gang i racisme.

Men når det er sagt, så er der en grund til man siger at "neger" er racistisk. Uanset om det betyder sort.

Sammenligningen med Spanioler og lignende holder ikke vand.
Spanioler er en nationalitet. Hvilket land er en "neger" fra? Udtrykket mønter sig netop på sorte som en race. Personligt mener jeg ikke at dette er forkert som sådan - siger bare at der er argumentation for det.

Alting (bør) handle(r) om intent and context, og ikke udelukkende på ordet brugt.

Racisme er en spøjs ting, da vi jo alle er samme race.. og ikke deffineret via hudfarve, hårfarve, nationalitet osv.
Giver ikke rigtig mening at gøre det fra starten af.
Gravatar

#26 Nagash 5 år siden

Det giver jo ingen mening det du siger, Pingvin. Det kan godt være neger ikke er en nationalitet, men det er sort, afro eller hvis sgu da heller ikke. Så hvad skal man så sige? Det virker jo dumt at sige en afrikaner, hvis har har boet i fx Danmark hele sit liv. Så den holder nu heller ikke den der.
Gravatar

#27 Pingvin 5 år siden

Det giver masser af mening. Du vil bare ikke se videre end din holdning :)
Jeg gjorde opmærksom på HVORFOR det kan argumenteres for det er racistisk og IKKE kan sammenlignes med spanioler eller asiat (Som andre har gjort). Har aldrig sagt at det er en endegyldig sandhed og at vores sprog/kultur ikke præsenterer nogle "problemstillinger". Jeg smed endda ind at jeg ikke nødvendigvis er enig med at det er racistisk.

Racisme - for mig - handler om intent and context, og ikke ordet.

En Asiat er fra Asien
En Spanioler er fra Spanien
En "neger" er sort...

Ikke det samme. Derfor min post.

Mest handler det nok om at ordet igennem tiden har fået nogle negative konnotationer, og ikke om hvad ordet ordret betyder.

Men hvis man bare vil sige sort.. er det da meget nemmere og kortere at sige sort end alt det andet.

Som andre så rigtigt har pointeret, i forhold til nyheden, så at han klandres for at sige "farvet" uden tvivl helt ved siden af.

Gravatar

#28 Nagash 5 år siden

Jamen så skal vi kalde dem afrikanere, for at det skal give mening. Skal vi følge din logik i, at det kan være racistisk at kalde dem neger, så må det jo også være racistisk at kalde dem sorte eller afro. Det siger heller ikke noget om hvor de kommer fra, men blot deres farve.

Hvad et ord er blevet forbundet med op gennem tiden, kan jo sådan set være lige meget. Jeg tager udgangspunkt i hvad ordet betyder og hvor det stammer fra. Om andre har brugt det i et racistisk sammenhæng, kan jeg jo ikke tage mig af. Det må vel være mine hensigter der afgør om et ord er racistisk, ikke hvad andre mener.

Jeg siger både neger og sort og det har jeg ikke i sinde at lave om på. Sjovt er jeg aldrig blevet påtalt af en neger for bruget af ordet. Men det er blevet påtalt af mange hvide. Måske man skulle lade være med at dømme på andres veje.
Gravatar

#29 Den fede 5 år siden

Pingvin (27) skrev:
Det giver masser af mening. Du vil bare ikke se videre end din holdning


Det giver nemlig masser af mening. Jeg er helt på linje med det, du skriver. Vi skal lade være med at være så fandens politiske korrekte, men vi skal også lade være med at postulere, vi har en bedrevidende facitliste, der dikterer hvad der er det korrekte at sige. Begge dele er nemlig ekstremer, der ikke gavner noget som helst.

Og et godt råd der kan spare dig noget tid - Nagash er ikke diskussionen værd (for HAN har alle svarene). Han vil, som du rigtigt siger, ikke se videre end sin holdning, og jeg har ham faktisk mistænkt for bare at diskutere for at diskutere.
Gravatar

#30 Mikkel Abel 5 år siden

Nagash (28) skrev:
Hvad et ord er blevet forbundet med op gennem tiden, kan jo sådan set være lige meget. Jeg tager udgangspunkt i hvad ordet betyder og hvor det stammer fra


Sikke noget bullshit. Hvorfor kalder du så ikke sorte mennesker for "niggers"? Det betyder jo også originalt "mennesker med sort/mørk hudfarve". Det gør du ikke fordi "niggers" har udviklet sig med tiden og har fået negative konnotationer. Ligeledes er det ved at ske med ordet "neger", som mange tolker som negativt ladet. Det nytter ikke du klandrer dig til ordets oprindelige betydning, for sprog og ords betydning udvikler sig nemlig konstant. Det er muligt at du ikke mener noget ondt og DU ikke synes der er noget forkert ved ordet, men det er der altså mange andre der synes. Så hvorfor er det så vigtigt for dig, at bruge ordet "neger"?

Nagash (28) skrev:
Om andre har brugt det i et racistisk sammenhæng, kan jeg jo ikke tage mig af. Det må vel være mine hensigter der afgør om et ord er racistisk, ikke hvad andre mener.


A'hva? Hmm, tror jeg vil til at kalde folk fra Asien for "skævøjet". Muligt at andre har brugt det i racistisk sammenhæng, men personligt mener jeg intet ondt med det, det er bare den letteste måde for mig, at beskrive folk fra Asien. Kan du se hvor det går galt? Du kan ikke rende rundt og lave dine egne definitioner på ords betydninger og forvente, at vi andre skal forstå dine hensigter.

Det handler ikke om politisk korrekthed, det handler om respekt
I saved Latin. What did you ever do?

Skriv ny kommentar: