Nick Cave: 20.000 dage på jorden
Udgivet 1. okt 2014 | Af: jannie dahl astrup | Set i biografen
Nick Cave har ét af de der grimsmukke fjæs, jeg bare aldrig bliver træt af at betragte. Ravnsort hår og dybe furer i det aflange, blege ansigt. Surmulende læber, hvorfra eftertænksomme ord strømmer og livskloge øjne med ild i. Selv om du ikke er bekendt med australske Nick Caves musikalske bagkatalog, kan du alene med dine øjne se, at her er en interessant mand. Og det er sådan cirka også, hvad instruktørerne Iain Forsyth og Jane Pollard leverer et portræt af i deres voldsomt iscenesatte og voldsomt smukke dokumentar “Nick Cave: 20.000 dage på jorden”. En interessant mand, tekstforfatter, musiker og, ikke mindst, performer.
Citatet fungerer som en rambuk ind i den ellers så mystiske og mytiske Nick Caves kreative proces som sangskriver og afslører mere om ‘rockmusikeren og konen’, end nogen realityserie på MTV nogensinde kunne gøre sig håb om. Cave som kærlighedskannibal med knogle igennem næsebrusken og hvæssede tænder.
Med Forsyth og Pollards utraditionelle tilgang til rockdokumentarportrættet og med Nick Cave selv ombord på projektet som manuskriptforfatter ligner filmen ikke rigtig noget andet. Der er små øjeblikke af sublime indblik i den aparte musikers inderste. Klip fra en koncert i Operahuset i Sydney, hvor Cave knæler helt ude på scenekanten med publikum i hånden. En magnetisk scenekunstner i tæt kontakt med sine fans. Fans, der øjensynligt tilbeder den midaldrende mand med det sørgmodige ansigt. Og fans, der selvfølgelig vil elske og forstå denne dokumentar i højere grad end os stakkels uindviede, ikke-medlemmer af den Cave’ske kult.
Som en blanding mellem en poetisk og dyster lillebror til provoen Iggy Pop og Elvis’ knap på flotte, men lige så velklædte fætter, har Nick Cave siden starten af 1970’erne bevidst hugget og skåret sin scenepersona til. Og det i en sådan grad, at det kan være svært at afgøre, hvor meget sandhed du skal lægge i hans i forvejen kryptiske udsagn og optrædener. Gemmer der sig en anden og mere privat Nick bag de sorte lokker og de høje, stivede skjorteflipper? “Nick Cave: 20.000 dage på jorden” giver ingen svar, men understreger med sit flakkende fokus bare ovennævnte. Nick Cave er for mig stadig en gåde. Stadig lige så mystisk, profetisk og skide interessant en mand som altid. Og sådan skal det vel allerhelst være med ægte rockstjerner.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet