Lykkelige omstændigheder
Udgivet 4. jul 2012 | Af: NadiaRegitze | Set i biografen






Som en let pendant til “Hvad med Kevin?”, der udkom i biograferne i april, beskriver “Lykkelige omstændigheder” den uudtalte sandhed, at mange kvinder skal arbejde for at elske deres børn, og at rollen som mor ikke altid kommer så naturligt, som man ellers bliver lovet i utallige selvhjælpsbøger og mødregrupper.

Den største force i “Lykkelige omstændigheder” er dens dristige villighed til at beskrive et emne, der ellers er tabubelagt: Mødres ikke altid lige glædelige forhold til deres nyfødte børn. Selv den filosofiske Barbara bliver til en dominerende diktator i det lille hjem, og manglen på intimitet skader hendes selvtillid og hverdag langt mere, end omverdenen havde forberedt hende på. At være mor er til tider en velsignelse, men “Lykkelige omstændigheder” vil have os til at erkende, at det også snildt kan ende som en til tider ulidelig rolle. Især den næsten barbariske fødselsscene kan nok få mange kvinder (og måske endda også mænd) til at tænke sig om en ekstra gang, inden de begiver sig ud på den tour de force, der hedder “graviditeten”. Og eftersom utallige forhold går i stykker efter den første graviditet, må der være noget om snakken, og “Lykkelige omstændigheder” er ikke bange for at gå ind og undersøge, hvad der også foregår, når barnet er født, og den første, overstrømmende glæde er dalet.

For selvom filmen lyder som en seriøs affære, så bliver de fleste scener og replikker afviklet med et glimt i øjet, der understreger, at “Lykkelige omstændigheder” først og fremmest er en komedie, der skal tages med et smil på læben. Filmen lader til at sige, at det godt kan være, at det er slemt at være nybagt mor, men at det altså ikke er ensbetydende med, at det ikke også kan være en særdeles hyggelig og givende oplevelse. Filmen balancerer ikke særlig godt på skillelinjen mellem drama og komik, humoren føles ofte forceret, og tit lader det til, at filmmagerne har valgt at vandre ned ad underholdningens lette sti i stedet for at tage ordentlig stilling til de problematikker, som historien også kommer ind på.







“Lykkelige omstændigheder” havner altså mellem to stole – den er ikke helt seriøs eller dyb nok til at fungere som et relevant portræt af fødselsdepressionen (modsat Simon Stahos “Daisy Diamond”), alt imens dens humoristiske elementer føles så påklistrede, at den falder lidt igennem som komedie. Faktum er, at “Lykkelige omstændigheder” ikke prøver at være en mørk og grusom filmoplevelse, men i stedet en let film, der måske nok tager nogle tunge spørgsmål op, men som ikke prøver at finde en dyb måde at besvare dem på.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet