Mission: Impossible III
Udgivet 5. maj 2006 | Af: filmz-Flaming Homer | Set i biografen
Med sig har Ethan atter sin gamle ven Luther (Ving Rhames), plus et par nye tilføjelser; Declan, spillet af en noget passiv Jonathan Rhys Meyers og Zhen, spillet af den smækre Maggie Q, som i en scene markerer sig ved at være iført en kjole, man knap kan kalde en beklædningsgenstand. Intrigen udvikler sig dog og viser sig at være langt mere indviklet end Ethan først havde antaget, og selvfølgelig bliver også hans kone snart involveret.
Filmen griber sit publikum ved struben fra bogstavelig talt første sekund. I den foruroligende åbningsscene, som er et spring frem i filmens handling, finder vi vores helt fastspændt til en stol mens den nederdrægtige skurk Owen Davian, spillet af Philip Seymour Hoffmann med en fattet atmosfære af ondskab omkring sig, holder en pistol rettet mod Ethans kone.
Davian vil have fingre i, hvad der tilsyneladende er et kemisk våben, som gådefuldt kaldes ‘Kaninpoten’. Et skoleeksempel på det Hitchcock døbte en MacGuffin – en genstand alle vil have fingre i og som aldrig bliver forklaret til fulde, heller ikke selvom den står i centrum for hele miseren filmen igennem. Og det er tydeligvis et meget bevidst og drilsk træk fra instruktørens side af.
Tom Cruise leverer som Ethan Hunt en forventelig indsats med masser af velkendte grimasser, der leder tankerne hen på et temmelig ubehageligt toiletbesøg – men flankeret af flere gode skuespillere med interessante roller, som giver filmen hjerte, betyder Cruises mangler mindre. Specielt er det en fornøjelse at finde en veloplagt Philip Seymour Hoffmann i den altoverskyggende skurkerolle som Owen Davian. Den nyligt Oscarbelønnede Hoffmann spiller med en isnende ondskab, som giver gåsehud og får nakkehårene til at rejse sig. Det er bare en skam at man ikke ser mere til ham.
Filmens drive og tempo er dog alfa og omega, og den er bedst, når Cruise som Ethan Hunt svinger fra det ene højhus til det andet i Shanghai eller er på vild og hæsblæsende helikopterflugt gennem en vindmøllepark. Dog fungerer filmen bedst i sin første time, hvor den ene drabelige scene afløser den anden. Det er svært for Abrams at holde dampen oppe hele filmen igennem, og dens to timer er også i overkanten.
“Mission: Impossible III” gør næppe det umulige, for den topper nok en anelse for tidligt i originalitet og tempo, og nej, plottet giver egentlig ikke meget mening. Faktisk er handlingen spækket med flere uafklarede omstændigheder. Men hvad gør det, når der alligevel er så meget fart over feltet, at de fleste detaljer ender med at ligne uklare og betydningsløse fartstriber i en film, som aldrig tøver i jagten på det næste gib i publikum? Selvom man efterhånden ikke skulle tro, at det var muligt i actionfilm, formår “Mission: Impossible III” at være en fantasifuld og højst underholdende action-thriller, som er spækket med drilske kuldegys og begavede overraskelser. Vinteren har været lang og popcornspublikummet har ventet længe, men nu er den her, årets første sommer-blockbuster og det kunne i grunden ikke gøres meget bedre.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet