This Is Not A Film
Udgivet 4. dec 2013 | Af: paideia | Set i biografen






“This Is Not A Film” er ganske rigtigt (næsten) ikke en film. Måske kan den betragtes som et kunstnerisk manifest, men et egentligt narrativ skal man lede længe efter. Det behøver dog ikke betyde, at den er dårlig. Nogle af de bedste kunstfilm er dem, der afviser enhver konvention og prøver nye og udfordrende veje. Uheldigvis farer instruktører nogle gange vild på de uprøvede stier, hvilket desværre er tilfældet for Jafar Panahis.

Der er lavet fantastiske film om og af instruktører i personlig eller professionel krise. Jeg vil specielt fremhæve den fremragende “Arirang” fra 2011, som var Kim Ki-duks første film efter en treårig filmpause fra en ellers yderst produktiv instruktør. Den fokuserede ekstremt meget på instruktørens personlighed og psykologi, men blev forløst af en selvironisk tone, som undertiden blev decideret grotesk. “This Is Not A Film” handler i langt højere grad om Iran, end den handler om Jafar Panahi – derfor er den mindre vellykket. Jeg savnede simpelthen et fikspunkt som tilskuer.

Der, hvor filmen omvendt charmerer, er i dens leg med narrativet. Der er ingen tvivl om, at alt er opstillet og planlagt, men filmen præsenterer stadig sig selv som en dokumentar optaget med et lille kamera af to venner i den enes lejlighed. På et tidspunkt begynder Panahi at opsummere handlingen af en film, som han ikke fik lov til at lave. Det sker med streger på gulvet som kulisser (Trier har tydeligvis ikke levet forgæves) og Panahi selv i alle roller. Historien, der fortælles, er samtidig en tynd allegori over Panahis egen skæbne. Den metafortælling gås der til og fra i filmen, efterhånden som den kan belyse forskellige aspekter af Panahis og Irans problemer. Som publikum var jeg konstant usikker på, i hvor høj grad filmen skal læses direkte, allegorisk eller symbolsk. Den effekt, som man med et akademisk ord kalder verfremdung, gør, at man tvinges til at forholde sig kritisk til alting frem for at lade sig rive med.







I sidste ende er konteksten for filmen dog betydeligt mere interessant end filmen i sig selv. Der er ingen tvivl om, at Panahi er en begavet instruktør, eller at hans skæbne som filmskaber i et diktatur er både hjerteskærende og vedkommende, men når ingen af delene udfoldes tilfredsstillende i filmen, så efterlod den mig relativt kold. Den slutter med postulatet: ”Det er vigtigt, at kameraerne er tændt.” Det er uden tvivl både sandt og vigtigt, men uden det personlige element bliver det bare til en floskel.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet