X-Men: Days of Future Past
Udgivet 22. maj 2014 | Af: Morten Vejlgaard Just | Set i biografen
For tre somre siden slog Matthew Vaughn sagaen om de muterede X-Men tilbage til start. En god, ny start. I “X-Men: First Class” blev en retrolækker historietime om den kolde krig fyldt ud med begyndelsen: Hvordan blev Charles Xavier, med sin insisteren på dialog og fornuft, ærkefjende med Magneto, der har større tiltro til jernhård konsekvens i kampen for at få lov til at være anderledes, til at være mutant. Nu tager X-Men-farmand, Bryan Singer, den ny begyndelse videre i et forsøg på at splejse den med Singers første mutantfilm. Det er resulteret i en film med respekt for fans, kun for fans og med plothuller, som udelukkende fans vil opdage.
På den måde forbinder Singer den skaldede Gajolpakke-velmener, Patrick Stewarts Professor X, fra de første film, med Michael Fassbenders idealistisk intrigante Magneto fra første klasse. Alle – uanset tidsplacering og hårpragt – jagter de nøglen til balladen: Mystique, der i superstjernen Jennifer Lawrences blåbodypaintede skikkelse, har mere X end de andre. Hun er mutantballets tilbejlede prinsesse, som har så svært ved at vælge imellem Xaviers Dr. Pacifist-korrekt og Magnetos Mr. På-den-metalhårde-måde. I første omgang vil hun bare gerne nakke Peter Dinklages herligt diabolske videnskabsdværg Trask, der med sin smørede halvfjerdsersnegl er lige (u)lovligt glad for at lave mutantforsøg.
Og netop dem med X er der måske lige et filmunivers for mange af. På nær den oplagte, dramatiske motor, der ligger i skynd-dig-Wolverine-ellers-dør-vi-her-i-fremtiden-spændingskurven, så virker det unødvendigt ærgerligt med koblingen af de gamle og nye film. Fassbender og James McAvoys unge Xavier klarede den fint uden støttefod i første klasse, så ingen grund til ekstra fortidshjul og en lidt slidt jærv på slæb – for mange mutanter fordærver. Styrken ved Singers første film er dog bibeholdt. “X-Men: Days of Future Past” er politisk (korrekt) og ideologisk fabulerende: Vi har et valg, intet er nødvendighedens politik, du kan smadre din modstanders øje eller vende din kind. Alt det højtraveri imens en mand med evnen til at manipulere metal løfter et sportsstadion. Dét er X-Men!
Som fan af X-Men-serien blev min indre mutant godt, men overlæsset underholdt af Bryan Singers genkomst til universet. Andre uden for Wolverines kirke bør tage deres X-Men-mødom et andet sted. Krydsreferencerne er mange og fanfede, men også hardcore og ekskluderende som få. På den måde er filmen mere Magneto end Professor X.
Se også: Filmz TV møder Hugh “Wolverine” Jackman og James “Professor X” McAvoy!
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet