Gyldne kompas, Det
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 29. maj 2008 | Af: The Insider | Set på DVD
“Det gyldne kompas” prøver tydeligvis at slå plat på populariteten af fantasyfilm som “Narnia: Løven, heksen og garderobeskabet” og “Ringenes herre”. Men i stedet for at være den nye “Ringenes herre”, må filmen tage til takke med at være herre ringe. Philip Pullmans romaner, som filmen tager udgangspunkt i, skulle efter sigende være fremragende litteratur rig på spændende eventyr og interessante overvejelser om religion og magi. Men filmatiseringen fostrer ingen interessant debat og føles aldrig særlig eventyrlig, især fordi Lyras rejse er så forhastet, at hver eneste begivenhed undervejs kun når at fremstå som det næste logiske skridt på vejen mod forløbets uundgåelige antiklimaks.
Og hvordan, filmens tudegrimme, computerskabte dyr formåede at nappe Oscaren for bedste effekter for snuden af de fotorealistiske robotter i “Transformers”, er et enestående mysterium. Selv filmens krigsgale isbjørne, der er noget af det flotteste i filmen, ligner dem fra Coca-Colas tv-reklamer fra 1990’erne. Filmens fåtallige lyspunkter befinder sig foran kameraet. Stjerner som Nicole Kidman og Daniel Craig virker ganske vist uengagerede, men Dakota Blue Richards er sensationel som Lyra. Den dengang 12-årige piges entusiasme skinner virkelig igennem, og hun leverer sine komplekse replikker med en så bomstærk overbevisning, at man undertiden glemmer, hvor usammenhængende hele seancen er.
Disc 2 indeholder adskillige dokumentarer, der tilsammen varer cirka 167 minutter. Dokumentarerne dækker alt fra romanforlægget og hyringen af skuespillerne, til produktionens musik og udgivelsen af filmen. Størstedelen af filmens prominente ophavsmænd og skuespillere interviewes, og alle dokumentarerne er velproducerede og gudskelov ikke fyldt til randen med verbalt rygklapperi eller retorisk vås. Især forfatteren, den tydeligvis intelligente og morsomme Philip Pullman, er en interessant fortæller. En af producerne fortæller også, at han mødtes med Ridley Scott for at overtale ham til at instruere filmen. Ærgerligt, Scott ikke takkede ja.
Alle pointerne i “Det gyldne kompas” går tabt i et uoverskueligt sammensurium af labyrintiske handlingsforløb, flamboyante figurer og uendelige monologer. Selv ikke æstetisk imponerende er denne dyre familiefilm, der formentlig er for kompleks til at more børn og for forudsigelig til at fornøje voksne. Transferet er godt, lydsporene er fornemme, og ekstramaterialet er bedre end filmen. Hvis man er fan, kan man altså med god samvittighed købe dvd’en.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet