War of the Worlds
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 16. nov 2005 | Af: The Insider | Set på DVD
Tom Cruise er glimrende som altid. Man kan sige, hvad man vil om hans seneste scientology-fadæser og evindelige snak om Katie Holmes, men han præsterer unægteligt at virke som en lettere usympatisk far her. Rollen som Ray Ferrier er bestemt hans mindst ‘Cruise-agtige’ præstation siden “Magnolia”. Når tingene begynder at gå galt, er vi ikke ét sekund i tvivl om, at sønnen (Justin Chatwin) har ret, når han anklager Ray for blot at ville skille sig af med ham og datteren (en fantastisk Dakota Fanning), så de ikke længere er hans problem. De er langt fra nogen ideel familie, hvis medlemmer udvikler sig til udødelige helte, når rumvæsnerne kalder til angreb. “War of the Worlds” er gudskelov ikke det, som mange folk ønskede: Spielbergs egen fortolkning af “Independence Day” og ikke H.G. Wells’ litterære klassiker.
Og når vores races skæbne synes at blive dikteret mere af held end forstand (og missiler), er det både i bogens og resten af filmens ånd. Industrial Light & Magics mageløse special-effects arbejde, John Williams’ meget atypiske og disharmoniske score og det perfekte lyddesign hjælper også på sagerne. Og med mindre man har sovet igennem filmens første hektiske 100 minutter (som kun falder lidt i intensitet og spænding i 3. akt), bør filmens sidste minutter ikke virke falske. Spielberg har aldrig været mørkere, og han har ikke været bedre i over et årti.
Tilgiv mit sprog, men til helvede med Dolby sporet. “War of the Worlds” er en film, der fortjener at blive hørt på allerfineste manér, og DTS-sporet – med sin langt højere bitrate – er en langt mere bombastisk og tilfredsstillende oplevelse. Panoreringerne er mange og effektive, alle kanalerne er aktive, dialogen er krystalklar, og musikken virker fyldig og bred. Bedst af alt er brugen af subwooferen, som burde få alle muldvarpe i en radius af 10 kilometer til at kravle op af jorden, pronto, af frygt for at gigantiske trebenede maskiner pludselig vil dukke op under dem. Fantastisk i enhver henseende.
I “Revisiting the Invasion” (8 minutter) fortæller Spielberg bl.a. om, hvad der for ham får “War of the Worlds” til at skille sig ud fra den enorme mængde af ‘rumvæsner-invaderer-Jorden’-film. Der er bl.a. klip fra den første “Worlds” film, og mest interessant er Spielbergs kommentarer om, hvordan nutidens terrorbegivenheder inspirerede ham til at lave filmen netop nu.
“Steven Spielberg and the Original War of the Worlds” (8 minutter) handler selvsagt om forholdet mellem den første filmatisering af Wells’ roman og Spielbergs nye udgave. Der bliver i særdeleshed snakket om de to skuespillere, som spillede hovedrollerne i den oprindelige udgave af filmen, og som dukker op til sidst her.
“Characters: The Family Unit” (13 minutter) handler om de tre skuespillere, der tilsammen udgør filmens hjerte: Cruise, Fanning og Chatwin, og naturligvis også om deres fiktive alter egoer i filmen. Cruise roser, som sædvanlig, Spielberg til skyerne, og en del behind-the-scenes optagelser og flere interviews tilbyder lidt mere brugbar information.
“Previsualization” (8 minutter) disker op med det, som der står på pakningen: tidlige udgaver af flere af filmens special-effects scener, før det endelige special-effects arbejde er blevet udført. George Lucas inspirerede Spielberg til at lave disse animerede storyboards.
“Designing the Enemy: Tripods and Aliens” (14 minutter) handler udelukkende om filmens imponerende special-effects arbejde, og designet af både rumvæsnerne og deres fartøjer. “Scoring the War of the Worlds” (12 minutter) fortæller om John Williams’ arbejde med musikken til filmen. Man får etableret det gode og stærke forhold imellem Williams og Spielberg, som har stået på igennem hele Spielbergs spillefilmskarriere (med undtagelse af “Farven lilla”). Det er interessant at høre om nogle af de finurlige, små musikalske detaljer, som Williams har smidt ind i sit score til “Worlds”.
“We Are Not Alone” er en blot 2 minutter lang epilog til resten af dokumentarerne, hvor Spielberg og et par andre kommer med nogle korte, afsluttende kommentarer, og navnene på de involverede i disse dokumentarer bliver remset op.
I denne anmelders øjne er “War of the Worlds” både årets mest undervurderede og misforståede film. En særdeles dystopisk og dybfølt beretning om en almindelig families forsøg på at overleve en umenneskelig krise. Mange syntes at lade filmens fejlagtigt kommercielle facade komme i vejen for fornøjelsen af filmen. Den bør bestemt have endnu en chance her på dvd. Ekstramaterialet er ikke helt så omfattende, som man kunne have ønsket sig, men selve filmen bliver præsenteret så godt som håbet. Lydsporet er måske endda dvd-mediets bedste til dato. Træk for øvrigt et enkelt point fra den endelige vurdering, hvis du i stedet går efter den magre 1-disc udgivelse uden ekstramateriale. Stærkt anbefalet.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet