Riddick
Anmeldelse 1 af 2
Udgivet 21. feb 2014 | Af: The Insider | Set på Blu-Ray
Jeg finder det stadig helt utroligt, at sci-fi-gyseren “Pitch Black” fra 2000 er blevet efterfulgt af ikke blot to fortsættelser, men også en stribe spil, tegnefilm og bøger, der alle kredser om straffefangen Riddick – en muskuløs antihelt på evig flugt engang i det 28. århundrede. Hvorfor er det utroligt, at Riddick er blevet genstand for en vaskeægte franchise? Fordi “Pitch Black” med nød og næppe genererede overskud, mens dens første fortsættelse, “The Chronicles of Riddick” fra 2004, både floppede fælt og blev slagtet af kritikerne. Det er altså et mindre mirakel, at seriens tredje spillefilm, “Riddick”, overhovedet eksisterer, og mirakelmageren hedder Vin Diesel.
Og det, at en temmelig traditionel monster-thriller som “Riddick” formår at få to timer til at føles som én, er et stærkt vidnesbyrd om Diesels publikumstække. Jeg kunne egentlig både lide “Pitch Black” og den nedsablede “The Chronicles of Riddick”. Sidstnævnte var måske nok rodet, ujævn og indimellem grinagtigt teatralsk, men det lykkedes den (med forbavsende stor succes) at udbygge forgængerens univers og skabe en interessant, omfattende mytologi, og også her var Diesel i sit es. Men filmen havde været dyr, så dens upopularitet betød, at en lige så grandios efterfølger aldrig ville komme på tale, og derfor minder “Riddick” forståeligt nok mere om den relativt nedtonede “Pitch Black”.
“Riddick” kommer straks op i omdrejninger og går aldrig voldsomt ned i gear, så ærgrelsen over filmens beskedne opfindsomhed fordamper hurtigt. Den første halve time er nærmest helt dialogfri og filmens klart bedste akt, hvor frygtindgydende, overbevisende CGI-monstre går i clinch med Diesels karismatiske enspænder. Filmen slutter også med et brag, men tempoet daler en smule i midten, hvor soldaterne introduceres. Persongalleriet har dog op til flere mindeværdige medlemmer – deriblandt den samvittighedsfulde sergent Boss Johns (hvis forhistorie er med til at forbinde “Pitch Black” med “Riddick”) og snigskytten Dahl, der spilles af det elskelige energibundt Katee Sackhoff (bedst kendt som Starbuck i “Battlestar Galactica”). Jeg værdsatte også filmens bramfri sprog og brutalitet – særligt i en tid, hvor filmmagere gladelig lægger en dæmper på intensiteten og jargonen for at sikre en lavere aldersgrænse og derved flere penge i kassen.
Præsenteret i 1080p/AVC 2.35:1. Langt de fleste scener i “Riddick” foregår om natten eller i kulsorte grotter og dunkle lokaler, så detaljer kunne let være druknet i billedsidens mange skygger og mørke afkroge. Men detaljerigdommen forbliver enorm fra start til slut, og kontrasten er superb. Skarpheden er også i top hele vejen igennem, og jeg bemærkede ingen glorier, banding, støj eller snavs. Farvemæssigt har filmmagerne givet billedsiden et meget gulligt look – formentlig i et forsøg på at få planeten til at virke endnu mere gold og fremmed – men hudfarverne og alle andre nuancer er alligevel fuldkommen naturtro. Et fremragende transfer.
“Riddick” lyder lige så godt, som den ser ud. Det engelske DTS-HD Master Audio 5.1-lydspor udnytter fornemt hele kanalnetværket til at skabe følelsen af, at man befinder sig på planeten sammen med Riddick og Co. De grumme rumvæsner flyver fra højtaler til højtaler takket være en stribe pragtfulde panoreringer, der får nakkehårene til at krible. Alskens subtile, effektive atmosfærelyde – lige fra tordenskrald over regnbyger til fjerne, skingre skrål – tropper op i surround-højtalerne og styrker indlevelsen, og hver eneste replik kommer klokkeklart igennem. Særligt Diesels dybe røst har en vidunderlig rumklang. Musikken får også lov til at folde sig ud i samtlige kanaler og hverken overdøver eller overdøves.
Før hovedmenuen dukker op, præsenteres man for trailere til “Don Jon”, “Homefront” og “Rush”. Derudover er her fire korte dokumentarer: “Riddickian Tech” (11 min.), “Vin’s Riddick” (9 min.), “Meet the Mercs” (11 min.) og “The World of Riddick” (11 min.). De gennemgår alt fra filmens look og rekvisitter til skuespillertruppen og kulisserne. De byder på en smule verbalt rygklapperi, men de rummer også nogle ganske interessante ‘behind the scenes’-klip og interviews. Katee Sachoff er immervæk vidunderlig bramfri. Derudover er her en fin, lille tegnefilm, “Riddick: Blindsided” (6 min.), som fungerer som en slags prolog til “Riddick”. Ekstramaterialet præsenteres i 1080p.
Jeg kunne mægtig godt lide de første to spillefilm om den barske, bryske Richard B. Riddicks intergalaktiske eventyr, og jeg satte også stor pris på sagaens tredje kapitel, “Riddick”. Jovist, den plagierer nærmest seriens første del, “Pitch Black”, men den er vanvittigt flot og stemningsfuld, og i hovedrollen emmer Vin Diesel så meget af charme og coolness, at det bliver legende let at leve sig ind i Riddicks kamp for overlevelse.
Desværre indeholder skiven ikke den forlængede “Director’s Cut”-udgave af filmen, som ligger på den amerikanske Blu-ray, men både billed- og lydkvaliteten er høj, og det sparsomme ekstramateriale er seværdigt. Så hvis man er fan af serien eller har en forkærlighed for genren og/eller Diesel, så bør man bestemt tage et nærmere kig på denne disk.
Kommentarer til anmeldelsen? Giv din egen mening til kende i diskussionsforummet