De fleste såkaldte “autentiske” film har det med at gradbøje sandheden, og det samme er gældende for dette års Oscar-nominerede film. The Hollywood Reporter har set på en række tilfælde, hvor sandheden sættes til side.
“Kongens store tale”: Dette sympatiske portræt af George 6. af Storbritannien og hans talevanskeligheder mangler ifølge kritikere at vise de mindre flatterende sider af kongefamilien i perioden – navnlig støtten til Nazi-Tyskland (inden 2. Verdenskrig).
“The Social Network”: I filmen portrætteres Mark Zuckerberg som en asocial, nørdet enspænder, men i virkeligheden havde Zuckerberg en kæreste i sin tid på Harvard, som han stadig kommer sammen med. I filmen er kæresten udeladt.
“127 Hours”: James Francos spring ned i en undergrunds-pool er opdigtet – ifølge Aron Ralston, som portrætteres i filmen, ville et sådant stunt være for farligt.
“The Fighter”: Der er tradition for, at mor eller far pludselig dukker op til sønnen/datterens store aften, hvad end der så er tale om en poesioplæsning eller boksekamp. Det sidste sker da også i “The Fighter”, hvor Alice Ward – bokseren “Irish” Micky Wards mor (spillet af Melissa Leo) – dukker op til sin søns store kamp. Det skete ikke i virkeligheden.
Blandt andre gradbøjninger af sandheden i film finder man bl.a.:
“Braveheart”: William Wallaces kærlighedsinteresse, Prinsesse Isabella, blev født i 1295 – og var dermed ca. otte år, da Wallace døde.
“Gladiator”: Kejser Commodus slog ikke sin far, Marcus Aurelius, ihjel. Faren døde af skoldkopper.
“Elizabeth: The Golden Age”: I filmen holder Queen Elizabeth I sig særdeles godt. Cate Blanchett var 36, da hun spillede rollen. I virkeligheden var dronningen i 55 år i 1588.
Se også: Derfor vinder “Kongens store tale” Oscar for bedste film.
#21 BN 13 år siden
"En ny karakter"? Helt fint med mig. Men så skulle de have ændret hans navn.
#22 Riqon 13 år siden
Jeg kan så næsten regne ud, du ikke er meget for en film som 127 Hours? The Insiders interview med (jeg glemmer altid hvad han hedder) mindede jo meget om dit indlæg, da han forklarer, at filmen netop fanger essensen og følelserne af hans oplevelse til trods for den digteriske frihed, Danny Boyle har taget. Det er ikke utænkeligt for mig, at Fincher kunne have fortalt en interessant historie om Mark Zuckerberg uden at skulle dreje virkeligheden 180 grader. Det er gjort mange gange før. Mange mennesker har faktisk interessante livshistorier, som ikke bliver mindre spændende af at blive formidlet på det store lærred.
#23 Bruce 13 år siden
Det er jo i værste fald injurier om en persons karakter og hvis 500 mill. ser filmen, så er det da et ret stort problem, hvis man gerne vil fremstå på anden måde overfor offentligheden.
#24 Michael Andersen 13 år siden
Men jeg er også ligeglad med om en "autentisk" film er fuld af løgn eller ej, og f.eks. hvad folk tænker om mig. Så hvis nogle en dag skulle lave en film om mit liv, vil jeg da håbe at de lyver så det driver. Det vil være mere interessant for tilskueren :)
#25 Babo Rises 13 år siden
Ingen grund til at ændre navn. Filmen er inspireret af en sand historie, og må vel bruge lidt fra den, uden at gengive den 100%. Jeg synes stadig, uanset ændringer, at filmen giver et realistisk indblik i karakteren, problemerne osv.
Riqon
127 Hours fandt jeg god nok, og Boyles intention har været en anden, end Finchers. Der hvor Boyle vinder er mere den måde han visuelt skildrer den mentale tilstand på. Ellers sidder man jo bare og venter på de virkelige "facts", hvor han falder i, og skærer sig fri..
#26 Bruce 13 år siden
#27 Høegh 13 år siden
Jeg er helt med på at instruktøren og forfatteren må tage sig visse friheder, men denne ændring er bare for markant i forhold til den virkelige Mark Zuckerberg.
En større ærlighed omkring filmens fremstilling af sine karakterer ville have klædt filmen.
#28 Michael Andersen 13 år siden
#29 Babo Rises 13 år siden
Dette er næppe problemet. Det er nok mere logisk at antage, at de nok ikke følte der var ret meget at fortælle om, ved at gengive kedelige facts. De kunne, men gjorde det heldigvis ikke.
Men hvorfor?
#30 Babo Rises 13 år siden
hvem så, når de ville lave en film om facebook?