For blot få timer siden løb det amerikanske filmakademis 85. Oscar-ceremoni af stabelen. I år var begivenhederne blevet tilsæt dansk islæt takket være Nikolaj Arcels “En kongelig affære”, som var nomineret i kategorien ‘Årets bedste ikke-engelsksprogede film’, men Arcels historiske drama tabte til storfavoritten: Michael Hanekes østrigske “Amour”.

Læs Benways Blog: Oscar-uddelingen 2013 – disse film bør vinde!

Derudover vandt Ben Afflecks “Operation Argo” hovedprisen: ‘Årets bedste film’. Det er første gang, siden “Driving Miss Daisy” vandt i 1990, at en film har vundet hovedprisen, uden at instruktøren er blevet Oscar-nomineret. Eftersom Affleck var en af de tre producere på “Operation Argo” (George Clooney var i øvrigt en af de andre), fik han dog lejlighed til at stå på scenen og holde takketale over for de godt 1 milliard seere, som fulgte med på verdensplan.

Affleck leverede en af aftenens allerbedste taler, som kun blev matchet af Daniel Day-Lewis’ både rørende og spøgefulde takketale, da den hæderkronede skuespiller gik op ad trinnene i Hollywoods Dolby Theatre for at acceptere prisen for ‘Årets bedste mandlige hovedrolle’ som belønning for sin indsats i Steven Spielbergs “Lincoln”.

Derudover vandt Jennifer Lawrence prisen for ‘Årets bedste kvindelige hovedrolle’ takket være sin præstation i “Silver Linings Playbook”. “Life of Pi” sikrede Ang Lee en Oscar i kategorien ‘Bedste instruktion’. “Operation Argo” og “Django Unchained” vandt de to manuskript-priser, mens Christoph Waltz og Anne Hathaway blev belønnet for deres birollepræstationer i henholdsvis “Django Unchained” og “Les Misérables”. “Skyfall” vandt to priser og blev dermed den første Oscar-belønnede James Bond-film siden “Thunderball” fra 1965.

Du kan se alle vinderne (og naturligvis også taberne) inde på Oscar-uddelingens officielle hjemmeside. Som vært var “Family Guy”-skaberen Seth MacFarlane sprælsk og i højt humør, og undervejs leverede han bl.a. en storslået sang om de kvindelige kendissers bryster, og han fik tilmed William Shatner til at gentage sin glansrolle som Kaptajn James T. Kirk fra “Star Trek”. Men MacFarlanes bramfri indsats har indtil videre delt vandene blandt seerne.

Hvad syntes I om årets Oscar-show? Var I enige i filmakademiets valg, eller gik statuetterne til de helt forkerte? Og hvad syntes I om MacFarlanes indsats? Plat og ligegyldig eller den bedste værtindsats siden Billy Crystals storhedstid i 1990’erne? Klik på kommentarfeltet nedenfor for at deltage i debatten.



Vis kommentarer (109)
Gravatar

#71 Slettet Bruger [605782750] 11 år siden

Oscar showet er altid interessant for mit vedkommende, uanset hvem der producerer showet og hvilken vært de vælger.

Det hele starter naturligvis ved den røde løber, hvor kvinderne gang bliver reduceret til personer der skal snakke om kjoler og designere og hvor mændene rent faktisk kan få lov til at tale om deres arbejde. Der sket ikke noget mindeværdigt i år, men det er måske også for meget at forlange.
Jeg mindes stadigvæk dengang at George Clooney blev forsinket i og med han lige ville give en masse autografer til dem der desværre ikke kunne komme hen til den røde løber.

Og endnu engang lykkedes det dem ikke, at interviewe Spielberg. I øvrigt synes jeg også at interviewerne var mere irriterende end de plejer at være. Især den kjole som kom slæbende med Kelly Rowland var svær at sluge.

Selve showet var middelmådigt i år. Producerne havde i år valgt Seth MacFarlane og dermed har både de, men også os som seere vidst hvad der ville være i støbeskeen. Så jeg vil ikke alene hænge det op på ham at showet var en gennemsnitlig omgang. Selve introen syntes jeg faktisk var godkendt. Det var lidt hans måde at sige til seerne og aktørerne at ja vi godt at humoren er plat og nej vi prøver ikke at nedgøre jer, rent faktisk har vi meget stor respekt for det arbejde I har udført. Det at de alene har kunnet få nogle af skuespillerne med på løjerne er både en smule overraskende (i hvert fald hvis jeg skal se på hvem det var) og også en fin måde at involvere dem på og gøre humoren mere acceptabel. Specielt brystsangen, selv om den er meget plat, fungerede alene pga. at f.eks. Jennifer Lawrence medvirkede.

Derefter synes jeg Seth MacFarlane skuffer som vært. Det kan selvfølgeligt synes mærkeligt, eftersom at han egentlig bare leverer den type humor som han er kendt for i de animere serier han står bag. Problemet er at han er langt bedre som forfatter end til rent faktisk at fremrøre komikken. Desuden så var humoren så plat at det meste af det var set før. Den der Hitler joke faldt fuldstændig til jorden og er set før med f.eks. Mel Brooks. Så var der også en plat joke med Lincoln, som han slet ikke timede rigtigt.
Det absolut værst nummer han fremførte, var dog til sidste med "tabersangen." De kunne passende have givet mere taletid til "Argo" således at f.eks. George Clooney kunne have fået lov til at sige noget. Eller nogle af de mange andre vindere, som fik den usmageligt Jaws sang smidt i hovedet.

Producerne skal også have deres del af skylden i og med at det eneste man nærmest så, var scenen. Ideen med at Seth MacFarlane skal stå deroppe og fyre jokes af er også at man skal kunne se reaktionerne nede i salen. Det fungerede fint ved en af de få gode jokes, med henvisning til Tommy Lee Jones.

Musical temaet var også en god ide. I det mindste havde de valgt et tema og de holdte sig også nogenlunde til det. Desværre virkede også mest af alt som om at de igen ville hylde Chicago, som havde samme producere. At Zeta Jones så til gengæld leverede en god indsats er en anden historie. Jeg synes egentlig også at de andre numre var ganske fine og i det mindste var der blevet plads til langt flere sange end tidligere.

Hyldesten til James Bond var rodet og uden nogen råd tråd. Shirley Bassey var der selvfølgelig, men sang meget dårligt. Adele sang, som sædvanligt, rigtig godt. Musikken var bare alt for høj, således det var meget svært for alvor at høre hende.

Og hvad sker der for dem der skulle præsentere. The Avengers var ganske sjove, men når selv en kvinde som Melissa McCarthy ikke kan levere en sjov replik ser det skidt ud.

Hvad angår de vindende film og aktører, så var det et år hvor der blev delt ud til lidt af hvert. Life of Pi blev topscoreren med 4 statuetter og Argo fik på trods af sejren for bedste film, kun 3 statuetter. Jeg kan egentlig godt lide at der er mange forskellige vindere, men det er også en af de ting som gør at showet ikke bliver så mindeværdigt (man kan så spørge sig selv om det kan blive andet, når man f.eks. inviterer Kirstie Alley med i sin klub).

Det skal dog ikke undre mig at næste års producere vil henvende sig til Seth MacFarlane. Han formåede at skaffe en masse seere og var på den måde en succes.

Jeg håber dog stadigvæk at de hyrer enten Jimmy Fallon (som netop er en entertainer, med mange musikalske indslag) eller Tina Fey og Amy Poehler.

Wisdom's a gift, but you'd trade it for youth.
Gravatar

#72 Ispep 11 år siden

Whispering Horse (71) skrev:
Jeg kan egentlig godt lide at der er mange forskellige vindere,


Jep, alle må gerne gå glæde hjem :D Men jeg mener faktisk lidt det modsatte. Jeg synes denne politisk korrekthed har gjort tingene lidt utroværdigt. Jeg har været inde på det lidt før, at jeg ikke helt forstår systemet. Man vinder klart for bedste film (Argo) og man får ikke engang en nominering for instruktion. Noget hænger ikke sammen. Og som du nævner, så bliver vinderen ikke særligt mindeværdig, når der kun vindes et par eller tre oscars hjem.
Gravatar

#73 Highland Park 11 år siden

Whispering Horse (71) skrev:
Shirley Bassey var der selvfølgelig, men sang meget dårligt.
[url= fart in your general direction![/i][/url]
... as surely as there's a mouse behind your ear.
Gravatar

#74 Hr. Nielsen 11 år siden

Ispep (72) skrev:
Man vinder klart for bedste film
Klart?
I have my principles - And if you don't like them, I have others
Gravatar

#75 Slettet Bruger [605782750] 11 år siden

#72 Nu ved vi jo heller ikke hvor klart at Argo har vundet. Jeg tror ikke at det er den film som de fleste medlemmer har haft som nummer et. Til gengæld tror at der er mange som har placeret den som nummer 2,3, eller 4. Hvorved at det er den film der generelt set har lagt i toppen hos de fleste.

Grunden til at Ben Affleck ikke blev nomineret er vel blot sket fordi, de mener at de andre har været bedre.
Der har til gengæld kørt en stor kampagne med, at det var synd for netop Affleck at han ikke var nomineret og at dette har været en af grundene til at de ville hylde netop Argo.

For det meste hænger instruktør og film dog sammen, hvilket historien også viser. I år har der så været de ændringer at f.eks. PGA og DGA har ændret deres datoer for nomineringer, således at Oscarakademiet ikke har haft dem at kunne spejle sig efter.

Det man også skal huske er, at akademiet består af medlemmer så ikke opererer i filmverden længere og det er ikke sikkert at de gider at se alle film, så i stedet peger de på den film som den generelle konsensus peger på. Og de består af medlemmer lige fra Kirstie Alley til Dakota Fanning, så det er en broget flok.

Dette år har dog været et underligt år, med nogle mærkelige nomineringer. I hvert fald når vi tager historien i betragtning.

Omvendt så er der mange der har kritiseret netop Oscar for at være for forudsigeligt og det har de i det mindste lavet om på i år. Jeg håber dog stadigvæk at de vil gå tilbage til 5 nomineringer og det gamle system.
Wisdom's a gift, but you'd trade it for youth.
Gravatar

#76 Ispep 11 år siden

Albert Flasher (74) skrev:
Klart?


"Klart" var mere ment som favoritten, da Argo op til havde høstet de store priser. Jeg har ikke tallene over, hvor overlegen den har været, men jeg tror egentlig den har vundet ganske klart, da Argo tiltaler amerikanerne.

Whispering Horse (75) skrev:
Grunden til at Ben Affleck ikke blev nomineret er vel blot sket fordi, de mener at de andre har været bedre


Det er jeg godt klar over. Det er slet ikke det jeg vil ind på her. Jeg undrer mig bare over hvordan systemet er skruet sammen. Og for mig giver det ingen mening at Affleck ikke også er nomineret for bedste instruktør. Ingen kan vel have gjort jobbet bedre når man samtidig vinder for bedste film?

Jeg ved faktisk ikke hvem akademiet består af?? Har du nogle links om dette?



Whispering Horse (75) skrev:
Jeg håber dog stadigvæk at de vil gå tilbage til 5 nomineringer og det gamle system.


Også her. Føler af en eller anden grund, der er mere spænding når der er færre film i spil.
Gravatar

#77 Slettet Bruger [605782750] 11 år siden

I første omgang er der selvfølgelig denne lille liste af folk fra akademiets egen hjemmeside: http://www.oscars.org/academy/members/members.html

Men ellers har der aldrig, efter min bedste overbevisning, været publiceret en fuldstændig liste over deres medlemmer.

L.A. Times har lavet en meget grundig analyse af hvem medlemmerne, blandt andet baseret på alder og race: http://www.latimes.com/entertainment/news/movies/a...

Egentlig er den liste bedre: http://graphics.latimes.com/towergraphic-la-et-aca...

Og så kan nogle af medlemmerne ses her: http://www.latimes.com/entertainment/news/movies/a...

Og her: http://www.latimes.com/entertainment/news/movies/a...

Samt en liste over de personer der er blevet inviteret til at blive medlemmer siden 2004: http://spreadsheets.latimes.com/academy-invitees/

Så er der i hvert fald lidt læsestof.
Wisdom's a gift, but you'd trade it for youth.
Gravatar

#78 Lord Beef Jerky 11 år siden

Så fik jeg endelig set alle de film, der var nomineret til bedste film.. i prioriteret rækkefølge:

Amour - 9/10
Beasts Of The Southern Wild - 8/10
Les Misérables - 8/10
Zero Dark Thirty - 8/10
Django Unchained - 7/10
Life Of Pi - 7/10
Argo - 6/10
Silver Linings Playbook - 5/10
Lincoln - 5/10
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"
Gravatar

#79 MMB 11 år siden

Lord Beef Jerky (78) skrev:
Les Misérables - 8/10


Spist søm?
Gravatar

#80 Lord Beef Jerky 11 år siden

Foeller (79) skrev:
Spist søm?


Forklar mig endelig, hvad der ikke fungerer i filmen, oh du kloge Foeller.
"Avatar blev skrevet flere år før Pocahontas, og dermed (forhåbentlig indlysende) også før Irak krigen"

Skriv ny kommentar: