Med et helt årti lagt bag os er det tid til at vende blikket mod de fremtidige horisonter og kommende film. Og der er faktisk grund til at se frem med optimisme, for hvad enten man bliver begejstret over film med vilde krigere, uhyggelige monstre, heroiske superhelte, alvorlige dramaer, sjove komedier, opfindsomme animationsfilm eller nervepirrende thrillere skulle der være en god chance for at få sin filmsult stillet af de kommende film.
I anledning af det nye års begyndelse har Filmz udvalgt 25 film, som det er værd at holde øje med.
Den legendariske italienske instruktør Federico Fellinis selvbiografiske film “8½”, var udgangspunktet for Broadway-musicalen “Nine” og er det nu også for denne filmudgave. Den følger en berømt instruktør i hans livs største personlige og kreative krise. Han spilles af Daniel Day-Lewis, der hermed har sin første filmrolle siden den Oscarbelønnede “There Will Be Blood”. Rollelisten præges også af så celebre navne som Nicole Kidman, Penélope Cruz, Judi Dench og Sophia Loren. Be Italien lyder filmens opfordring, og det får man chancen for 14. januar, hvor filmen har dansk premiere.
“Antichrist” løb ganske vist med al opmærksomheden ved Cannes, men de Gyldne Palmer gik ikke desto mindre til den tyske film “Det hvide bånd”. Filmen er instrueret af Michael Haneke, hvis “Skjult” tidligere er blevet valgt som en af 00’ernes bedste film her på Filmz. Den sort-hvide film foregår i en lille landsby umiddelbart inden første verdenskrig, hvor mystiske ulykker begynder at finde sted og efterhånden efterlader den lille by i fortvivlelse. Alle mistænker alle, og kun den unge skolelærer synes stadig at være i besiddelse af en grundlæggende medmenneskelighed. Filmen kan opleves fra 14. januar.
Per Fly, som stod bag den roste trilogi “Bænken”, “Arven” og “Drabet” vender tilbage med “Kvinden der drømte om en mand”. Sonja Richter har hovedrollen som den unge, smukke K, der vedvarende drømmer om en fremmed mand. Hun arbejder som modefotograf og er i et forhold med den elskede Johan, som hun også har barn med, men da hun pludselig møder den fremmede mand fra drømmen, begynder tingene at glide, og en farlig besættelse opstår. Filmen, der beskrives som et erotisk trekantsdrama på kanten mellem drøm og virkelighed, får premiere herhjemme 21. januar.
Jason Reitman, der tidligere har stået bag “Thank You for Smoking” og “Juno”, vender tilbage med “Up in the Air”, som har George Clooney i hovedrollen. Han spiller den evigtrejsende Ryan Bingham, hvis job i al enkelhed går ud på at flyve rundt og fyre folk. Tingene ændrer sig dog, da selskabet ansætter den energiske Natalie til at være hans følgesvend. Filmen, der blev valg af det amerikanske National Board of Review of Motion Pictures som 2009’s bedste, har dansk premiere 28. januar.
Cormac McCarthys bog “No Country for Old Men” blev som bekendt bragt til lærredet med stor succes, og det er en anden af hans bøger, der ligger til grund for “The Road”. Denne film har instruktøren bag “The Proposition”, John Hillcoat, stået bag, og det er Viggo Mortensen, der har hovedrollen. Filmen er en postapokalyptisk fortælling, hvori en far og hans søn må rejse over det nådesløse landskab på flugt fra den kolde vinter, der nærmer sig. Til værn mod de kannibalistiske bander, der hjemsøger vejene, har de kun en enkelt pistol. Den grumme historie har dansk premiere 28. januar.
Filmen “Precious” følger en 16-årig sorte pige, der har noget nær et af de værst tænkelige liv, man kan tænke sig. Hun er svært overvægtig, analfabet og nu gravid for anden gang som følge af seksuelle overgreb fra sin fars side. Det lyder måske ikke ligefrem som et udgangspunkt for en spændende film, men i lighed med film som “The Wrestler” har “Precious” langsomt opbygget sin omtale takket være positiv modtagelse på diverse filmfestivaler, og den spås nu gode chancer for en Oscar-nominering. Filmen, der også har Mariah Carey på rollelisten, har dansk premiere 4. februar.
Den kommende sæson byder også på sine remakes, og blandt dem kan man finde denne genindspilning af den klassiske skrækfilm “The Wolf Man” fra 1941. På hovedrollelisten er så prominente navne som Benicio del Toro, Anthony Hopkins og Hugo Weaving. Filmen instrueres af Joe Johnston, som bl.a. tidligere har demonstreret sin evne til at indfange en klassisk tidsånd i “The Rocketeer” og “Hidalgo”. Umiddelbart blev annonceringen af filmen modtaget med behersket interesse, men den stemningsfulde trailer lader til at have hævet forventningerne. Om de bliver indfriet, kan man konstatere 11. februar.
De moderne 3D-animationsfilm har ganske vist domineret længe, men med “Prinsessen og Frøen” vender Disney atter tilbage til den traditionelle håndtegnede stil, som de ellers havde besluttet at lægge fra sig efter den udskældte “De Frygtløse – The Muuhvie”. Samtidig er filmen en tilbagevenden til den mere klassiske form og efter sigende en stor fornøjelse for dem, der stadig holder af den stil. Historien er en moderne variation over den klassiske fortælling, som nu er henlagt til jazz-tidens New Orleans’ French Quater. Man kan opleve Prinsessen og Frøen udveksle kys i de danske biografer fra 12. februar.
Det nye år byder også omsider på Martin Scorseses “Shutter Island”, som har Leonardo DiCaprio og Mark Ruffalo i hovedrollerne som to U.S. Marshals, der sendes til et sindssygehospital for kriminelle for at lede efter en forsvunden morder. Ifølge interviews, som Scorsese har givet, har en af de største inspirationskilder til filmen været Orson Welles’ “Processen”, hvilket formodentlig betyder, at vi kan vente os masser af små rum, klaustrofobiske lofter, smalle passager og usædvanlige linsevalg til de forskellige scener. Man kan blive spærret inde på den djævelske ø fra 18. februar.
Tilbage i biografsalene er også Clint Eastwood med denne film om Nelson Mandela, som foregår efter apartheidstyrets fald. Mandela, der spilles af Morgan Freeman, er blevet løsladt og nyvalgt præsident, og historien centrerer sig om hans forhold til Francois Pienaar – spillet af Matt Damon – der er kaptajn for landets rugbyhold. Filmen har fået en positiv modtagelse af de amerikanske anmeldere, og Morgan Freeman er indtil videre blevet nomineret til en Golden Globe for sin rolle som præsidenten, der må forsøge at samle sit land til én nation. Den kamp kan man se udspille sig på lærredet fra 25. februar.
Scorsese og Eastwood får følgeskab af Tim Burton, der også vender tilbage med sin nye filmatisering af “Alice i Eventyrland”, hvor hans faste følgesvende Johnny Depp og Helena Bonham Carter atter indtager roller. Filmen er en slags fortsættelse af Lewis Carrolls historier, hvori Alice – der nu er 19 år – må rejse tilbage til det land, som hun tidligere har besøgt, men nu ikke længere kan huske. Filmen bliver udsendt i 3D, så man vil kunne opleve Depps seneste indslag i en lang række bizarre roller på nærmeste hold fra 4. marts.
Den danske instruktør bag “Pusher”-trilogien, Nicolas Winding Refn – som seneste har høstet mange roser for filmen “Bronson” – byder denne gang på en barsk fortælling om den stumme, men overnaturligt stærke kriger One Eye, spillet af Mads Mikkelsen. One Eye har været fanget af høvdingen Barde, men sammen med en slavedreng undslipper han og tager på en rejse ind i mørkets hjerte. Filmen, der efter sigende skulle lægge sig stilmæssigt i nærheden af Werner Herzogs film, har dansk premiere 4. marts.
4 år efter at hans “King Kong” havde premiere i de danske biografer, vender Peter Jackson også tilbage med sin nyeste film. “The Lovely Bones” er en filmatisering af Alice Sebolds roman af samme navn og følger en pige, der bliver myrdet, men som ikke desto mindre stadig følger sin familie trods hendes fysiske død. Mark Wahlberg og Rachel Weisz spiller hendes sørgende forældre, og den indflydelsesrige Brian Eno har stået for musikken. Hvordan hele historien ender, og om morderen får sin bekomst, kan man finde ud af 11. marts, hvor filmen har premiere.
Kevin Smiths nyeste film “Cop Out” skulle ellers oprindeligt have heddet “A Couple of Dicks”, men nervøsitet over den smålumre titel har gjort, at filmselskabet valgte at ændre den til denne mere familievenlige udgave. Filmen følger to Los Angeles-betjente, der spilles af henholdsvis Bruce Willis og Tracy Morgan. Om samarbejdet med Bruce Willis har Smith senere sagt, at ”alle bør gøre det én gang, før de dør. Det er hårdt at instruere Willis – for at sige det mildt.” Hvordan anstrengelserne er endt, kan man opdage 11. marts.
Clash of the Titans – Titanernes kamp
Det nye år byder også på en genindspilning af 1981-filmen “Titanernes kamp”, som nok er mere elsket for Ray Harryhausens magiske effekter end for historien i sig selv. Den nye udgave har så velkendte navne som Sam Worthington (der for nylig havde hovedrollen i “Avatar”), Ralph Finnes, Liam Neeson samt danske Mads Mikkelsen på rollelisten. At dømme efter filmens trailer kan vi forvente os et orgie af computereffekter samt brutale actionsekvenser, når halvguden Perseus drager ud på sin farlige færd. Titanerne støder sammen 25. marts i de danske biografer.
Det er næsten otte år siden, vi sidst så en spillefilm fra Spike Jonzes hånd med den fremragende “Orkidè-tyven”, men efter den lange ventetid er han omsider klar igen med “Where the Wild Things Are”, der med sin blanding af CGI-effekter, udklædninger og optagelse af rigtige mennesker byder på en eventyrlig fortælling. Historien er hentet fra Maurice Sendaks børnebog, der er udgivet herhjemme under titlen “Villy Vilddyr”. Filmen skulle dog være mere rettet mod et voksent end et børnepublikum. Man får under alle omstændigheder chancen for at opsøge de vilde 25. marts.
Tilbage er også Paul Greengrass med en ny thriller, der atter har hans faste samarbejdspartner fra “Bourne”-filmene, Matt Damon, i hovedrollen. Den Oscar-nominerede manusforfatter Brian Helgeland har stået for manuskriptet, som handler om soldaten Roy Miller, der under den amerikanske okkupation af Bagdad i 2003 leder efter masseødelæggelsesvåben. Han falder dog over en dybere sandhed, og pludselig er det ham, der bliver jaget vildt i stedet. At dømme efter filmens trailer kan man vente sig en politisk thriller udført i stil med “Bourne”-serien. “Green Zone” har premiere 8. april.
Nicolo Donatos får sin spillefilmdebut med “Broderskab”, der overraskende vandt hovedprisen for bedste film ved Roms Internationale Filmfestival. Filmen, der har Thure Lindhardt, David Dencik og Nicolas Bro i hovedrollerne, handler om den 22-årige Lars, der bliver trukket ind i et dansk nynazistisk miljø. Han bliver dog også tiltrukket af medlemmet Jimmy, og den slags ser organisationen som bekendt ikke på med blide øjne, så erotikken bliver med livet som indsats. Den farlige og forbudte kærlighed kan opleves i biograferne fra 8. april.
Danske Lone Scherfig har for alvor fået international succes med filmen “An Education”, der har høstet betydelig ros i udlandet. Filmens hovedrolleindehaver Carey Mulligan er blandt andet blevet nomineret til en Golden Globe, og for nylig udvalgte selveste Quentin Tarantino filmen som en af sine yndlingsfilm fra 2009. “An Education” er baseret på bogen af Nick Hornby og foregår i 1060’erne, hvor en 16-årig skolepige bliver forelsket i en ældre mand, som spilles af Peter Sarsgaard. Lone Scherfigs film kan opleves i biograferne fra 22. april.
Robert Downey Jr. vender tilbage som den heroiske blærerøv med “Iron Man 2”, hvor han atter må trække jerndragten på for at uddele smæk til skurkene. De spilles i denne omgang af Mickey Rourke og Scarlett Johansson i rollerne som henholdsvis Whiplash og Black Widow. Jon Favreau er tilbage som instruktør, hvorimod Terrence Howard er blevet skiftet ud med Don Cheadle i rollen som Iron Mans hjælper. I filmen kommer Tony Starks forkærlighed for de våde varer tilsyneladende denne gang til at spille en større rolle, og resultatet af det kan opleves fra 29. april.
Tilbage er også makkerparret Ridley Scott og Russel Crowe i denne nyfortolkning af legenden om Robin Hood. Filmen følger den klassiske historie om den ædle Robin, der må tage kampen op mod den korruption og ondskab, der florerer i Nottingham. Han samler sin berømte gruppe af lystige svende i skoven, og snart går de efter den forkælede overklasse. Robin har dog også tid til at have et godt øje til den udkårne Lady Marion, spillet af Cate Blanchett. Den uopslidelige beretning med helte og skurke genfortælles fra 13. maj.
“Twilight”-serien har både sine beundrere og kritikere, men med den tredje film i rækken er instruktørtjansen gået til David Slade, der har stået bag roste film som “Hard Candy” og “30 Days of Night”, og som måske kan tilføje historien noget mere nerve og… bid. I filmen kommer Bella atter i fare, da mystiske mord hærger Seattle. Samtidig tvinges hun til at vælge mellem kærligheden til Edward og venskabet til Jacob. Et valg, som hurtigt kan antænde en krig mellem de to racer. Man kan sætte tænderne i det nyeste kapitel fra 30. juni.
Prince of Persia: The Sands of Time
Computerspilsfilmatiseringer har ikke just haft det bedste ry, og de har i lang tid næsten været garant for den ene rædsomme film efter den anden. Det negative regnskab kan der måske ændres på, når “Prince of Persia: The Sands of Time” har premiere. Filmen, der er baseret på det populære spil fra Ubisoft, foregår i det gamle Persien, hvor Prins Dastan – spillet af Jake Gyllenhaal – må slå sig sammen med den smukke prinsesse Tamina for at standes en ondskabsfuld adelsmand i at anskaffe sig det magiske Tidens sand, der giver ejeren mulighed for at herske over verden. Der svinges med sablerne i biograferne fra 13. juli.
En af årets mest ventede film er utvivlsomt instruktøren Christopher Nolans “Inception”, der har så prominente navne som Leonard DiCaprio, Cillian Murphy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt samt (naturligvis) Michael Caine på rollelisten. Hvad filmen handler om er stadig meget uklart, men den beskrives som en nutidig science fiction-actionthriller, der udspiller sig i sindets konstruktion. Hvad præcis det betyder, må vi vente med at se, til filmen kommer op, men med værker som “Memento” og “Insomnia” i bagkataloget kan vi nok forvente os noget ganske udspekuleret. Nolans nyeste film åbner 22. juli i Danmark.
Harry Potter og dødsregalierne: Del I
2010 bliver også året, hvor vi tager hul på første del af Harry Potter-seriens sidste kapitel, når “Harry Potter og dødsregalierne: Del 1” bliver vist. David Yates, der også stod bag de to foregående film, er atter bag kameraet, og det velkendte cast får denne gang følgeskab af Bill Nighy. I filmen lærer man mere om den gådefulde Lord Voldemorts mystiske fortid, og Harry får fingre i en bog, der har tilhørt den onde selv. Samtidig stiger Voldemorts magt i landet, og Harry, Ron og Hermione beslutter sig for at fortsætte Dumbledores arbejde ved at finde de manglende Horcrux, der skal bruges for at besejre Voldemort. Hvordan det går, kan man se fra 18. november.
Hvilke film ser du mest frem til i 2010? Klik på “Deltag i debatten” nedenfor, og diskuter artiklen i forummet.
#1 Crash 15 år siden
Clash of the Titans
Titanernes kamp
Robin Hood
Prince of Persia: The Sands of Time
Helt klart de film jeg glæder mig mest til at se, specielt "The Road", som jeg tror vil overraske alt og alle.
#2 MMB 15 år siden
Tja, den har nu ellers ikke fået sindssygt gode anmeldelser, selvom det generelt er positivt: http://au.rottentomatoes.com/m/10009460-the_road/
#3 filmz-Bruce 15 år siden
#4 Skeloboy 15 år siden
Det er lige mig :)
Ser allerede nu ud til, at 2010 bliver pænt meget bedre end 2009.
Af de nævnte ser jeg mest frem til:
The Road
Up In The Air
Precious
Shutter Island
Invictus
The Lovely Bones
Ellers vil jeg da også nævne et håndfuld smallere film:
Life During Wartime (Todd Solondz)
King Shot (Alejandro Jodorowsky)
The Turin House (Bela Tarr)
Tree of Life(Terrence Malick)
This Must Be the Place (Paul Sorrentino)
#5 Frederik 15 år siden
#4: Argh, kan man kalde en Terrence Malick film for smal? ;-)
#6 moulder666 15 år siden
Inception
The Road
Alice i Eventyrland
Shutter Island
Iron Man 2
Robin Hood
Jeg nærer dog ikke de store forventninger til hverken Clash of the Titans eller Valhalla Rising - jeg tror højest, at det bliver udmærkede tømmermændsfilm...
#7 Frederik 15 år siden
#8 filmkorn.dk 15 år siden
#9 filmz-jonasgr 15 år siden
'Cause I'm evil"
#10 Benway 15 år siden